Autor: Erste AM Communications| 5 min. čítania

 

Udržateľné investovanie s vplyvom - mnohí ľudia si v tejto súvislosti najprv spomenú na životné prostredie. Svoje peniaze však môžete investovať udržateľne aj zo sociálneho hľadiska. Ako to funguje? Na to sme sa opýtali Bernharda Selingera, správcu akciového fondu ERSTE FAIR INVEST so sociálnym vplyvom.

(Upozornenie: investovanie do cenných papierov zahŕňa riziká aj príležitosti).

 

Keď myslíme na udržateľnosť, máme tendenciu myslieť skôr na životné prostredie než na sociálne otázky. Prečo si myslíte, že sociálne udržateľné investovanie bude čoraz dôležitejšie?

ERSTE FAIR INVEST sme spustili v roku 2021. Načasovanie nebolo náhodné: pandémia koronavírusu poukázala na mnohé sociálne problémy, ako sú pracovné podmienky v globálnych dodávateľských reťazcoch a zdravotná starostlivosť. A následné krízy, ako napríklad vypuknutie vojny na Ukrajine a vysoká inflácia, mali na nás ako spoločnosť tiež vážny vplyv.

Práve tu vstupuje do hry sociálne udržateľné investovanie: investujeme konkrétne do spoločností, ktoré prispievajú k sociálne spravodlivejšej, t. j. v istom zmysle „férovejšej“ spoločnosti.

 

„Fair“ je už súčasťou názvu fondu, ale čo pre vás tento pojem vlastne znamená?

„Férový“ je mnohostranný pojem. Zámerne sme pre fond zvolili holistický prístup a sledujeme všetky aspekty blahobytu.

Môže to byť na osobnej úrovni, kde každý z nás potrebuje iné veci pre svoju osobnú pohodu. Od športu a zdravého stravovania až po domáce zvieratá ako príspevok k duševnej rovnováhe, vo fonde investujeme do spoločností, ktoré dlhodobo obohacujú náš život.

Veľmi dôležitá je aj oblasť práce. Veríme, že spoločnosti s rôznorodou skupinou spokojných zamestnancov a vyváženým pomerom žien a mužov vo vedení sú dlhodobo úspešnejšie.

V sociálnej oblasti ide o spravodlivé príležitosti, široký prístup k vzdelaniu, finančné začlenenie a gramotnosť, ako aj sociálnu infraštruktúru ako stavebné kamene spravodlivej spoločnosti s vysokou životnou úrovňou.

Ako rozhodujete o zložení portfólia a aké sú kritériá výberu aktív v rámci ERSTE FAIR INVEST?

V spolupráci s poskytovateľmi údajov vytvárame základné univerzum pre všetky naše impact fondy, aby sme zabezpečili, že cenné papiere dosahujú nadpriemerné výsledky z hľadiska otázok ESG a že nedochádza k porušovaniu kľúčových smerníc alebo podnikovým škandálom. Toto univerzum podlieha neustálemu rozširovaniu a aktualizácii - v súčasnosti je v investičnom univerze približne 4 000 aktív.

Vychádzajúc z tohto univerza potom postupujeme takpovediac od základov. Žiadny špeciálny index ako referenčná hodnota, žiadny automatický súbor pravidiel pre kľúčové údaje - nič z toho. Namiesto toho máme predstavu alebo víziu sociálneho vplyvu, ktorý chceme dosiahnuť, a potom sa snažíme nájsť tie spoločnosti, ktoré túto oblasť pokrývajú čo najlepšie. Preto veľkú časť času, pokiaľ ide o správu fondov, venujeme analýze spoločností podľa ekonomických aj sociálnych kritérií. Najmä sociálny vplyv je veľmi komplexná téma, pri ktorej, ako pri mnohých zaujímavých témach, často neexistuje jednorozmerný výsledok.

Aj preto sme sa snažili celú vec postaviť na čo najširšom dátovom základe a využiť širokú škálu zdrojov, medzi ktorými nechýbajú kvantitatívne údaje od poskytovateľov prieskumov (napr. počet žien v dozornej rade alebo vo vedení), údaje od mimovládnych organizácií o pracovných podmienkach a možných porušeniach v dodávateľských reťazcoch firiem alebo v oblasti spokojnosti zamestnancov a firemnej kultúry, ako aj kvalitatívne údaje na portáloch, kde zamestnanci hodnotia samotné firmy. Vidíte, že na zachytenie tejto komplexnej témy a na spokojnosť s výberom aktív je potrebná široká škála údajov a množstvo analýz.

 

Spoločensky zodpovedné investovanie s ERSTE FAIR INVEST

Fond sociálneho vplyvu ERSTE FAIR INVEST sa zameriava na sociálne témy udržateľnosti, a teda na "S" v ESG.

👉 Viac informácií

 

Môžete nám uviesť príklad spoločnosti s pozitívnym vplyvom, do ktorej ERSTE FAIR INVEST investuje?

Pre fond impact znamená, že chceme pozitívne prispieť k rozvoju spoločnosti - inými slovami, chceme niečo zmeniť k lepšiemu. V sektore zdravotníctva by to mohla byť farmaceutická spoločnosť, ako je Gilead Sciences, ktorá napríklad dodáva lieky proti HIV v rozvíjajúcich sa krajinách za cenu nákladov, čím umožňuje miliónom ľudí prístup k možnostiam liečby. (Upozornenie: uvedená spoločnosť bola vybraná ako príklad a nepredstavuje investičné odporúčanie.)

Je to však len jedna z mnohých spoločností vo fonde, ktoré svojím obchodným modelom prispievajú k pozitívnym výsledkom.

 

Sú investované spoločnosti ziskové a nakoľko sú ich obchodné modely udržateľné?

Dbáme na to, aby sme investovali do stabilných a úspešných spoločností, ktoré zároveň preberajú spoločenskú zodpovednosť. Tieto spoločnosti nielenže robia správnu vec, ale vykazujú aj profit.

Je to aj intuitívne: konkurenčné výhody vďaka dobre vyškoleným a spokojným zamestnancom sú kľúčom k dlhodobému úspechu podniku - napríklad mnohé odvetvia sú veľmi závislé od kvalifikovanej pracovnej sily. Okrem toho v mnohých ekonomikách predstavujú služby veľký podiel na celkovej produkcii. Ide o dlhodobý trend, ktorý bude ďalej zvyšovať význam ľudského kapitálu ako konkurenčného faktora.

Spotrebitelia si tiež čoraz viac uvedomujú sociálne otázky, čo zase znamená väčší dopyt po spoločnostiach, ktoré môžu preukázať, že napríklad v ich globálnom dodávateľskom reťazci nedochádza k porušovaniu ľudských práv.

A v neposlednom rade, ak zodpovedné správanie dokáže zabrániť aj podnikovým škandálom, ktoré stoja nielen veľa peňazí, ale spôsobujú aj ďalekosiahle škody na povesti, vytvára to tiež veľmi dobrý základ pre dlhodobý obchodný úspech.

Zameranie na sociálne témy

Cieľom fondu je investovať do dobre riadených spoločností, ktoré svojimi produktmi a službami aktívne prispievajú k pozitívnemu rozvoju spoločnosti. Zameranie fondu je rozdelené do troch hlavných oblastí:

Upozornenie: Uvedené portfóliové pozície fondu vychádzajú z vývoja na trhu v čase prípravy dokumentu. V súvislosti s aktívnou správou sa uvedené pozície portfólia môžu kedykoľvek zmeniť.

 

Poznámky ERSTE FAIR INVEST

 

Výhody pre investorov

  • Široko diverzifikované investície do akcií z globálnych akciových trhov
  • Účasť v ekologicky, eticky a sociálne zodpovedných spoločnostiach
  • Aktívny výber spoločností, u ktorých sme na základe vopred definovaného výberového procesu identifikovali osobitný stupeň spoločenskej prospešnosti
  • Šance na atraktívne zisky

 

Riziká, ktoré treba mať na pamäti

  • Cena fondu môže podliehať výrazným výkyvom
  • Vzhľadom na investovanie v cudzej mene môže byť hodnota fondu ovplyvnená kurzovými výkyvmi
  • Je možná kapitálová strata
  • Pre fond môžu byť relevantné najmä tieto riziká: úverové riziko, riziko protistrany, riziko likvidity, riziko vkladov, riziko derivátov a prevádzkové riziká. Komplexné informácie o rizikách fondu nájdete v prospekte a v informáciách pre investorov podľa § 21, časť II, kapitola „Oznámenia o rizikách“ rakúskeho zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nesleduje referenčnú hodnotu. Aktíva sa vyberajú podľa vlastného uváženia bez obmedzenia voľnosti úsudku zo strany investičnej spoločnosti. Prosím, majte na pamäti, že investovanie do cenných papierov zahŕňa riziká, ako aj vyššie uvedené príležitosti.

Ďalšie informácie o udržateľnej štruktúre ERSTE FAIR INVEST a informácie v súlade s Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/2088 z 27. novembra 2019 o zverejňovaní informácií týkajúcich sa udržateľnosti v sektore finančných služieb a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v oddiele 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“ tohto prospektu. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE FAIR INVEST by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE FAIR INVEST opísané v dokumentoch fondu.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/socially-sustainable-investment-how-does-it-work/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.