Autor: Erste AM Investment Division / Erste AM Communications| 5 min. čítania

 

Čo sa deje na trhoch? V našom Investičnom pohľade odborníci z nášho investičného oddelenia pravidelne prinášajú prehľad aktuálneho diania na trhu a svoj názor na rôzne triedy aktív.

Poznámka: Vzhľadom na štátne sviatky sa marcové vydanie výnimočne uverejňuje až začiatkom apríla. Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Upozorňujeme, že investícia do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných príležitostí aj riziká.

 

Ekonomický výhľad

Miera inflácie vo vyspelých ekonomikách klesá, a preto je pravdepodobné, že v tomto roku dôjde k zníženiu kľúčových úrokových sadzieb. Centrálne banky však signalizujú, že s prvými krokmi uvoľňovania chcú počkať, pretože inflačné riziká sú stále prítomné. Zvýšila sa inflácia v sektore služieb a v dôsledku napätia na Blízkom východe vzrástli náklady na prepravu tovaru. V EÚ ECB stále pozorne sleduje najmä rast miezd.

V USA sa pravdepodobnosť mäkkého pristátia výrazne zvýšila. HDP v eurozóne stagnuje a Čína je pod deflačným tlakom.

Scenáre:

1. Mäkké pristátie: Ak bude inflácia naďalej klesať smerom k cieľu centrálnej banky, zvýši sa priestor pre zníženie kľúčových úrokových sadzieb v polovici roka 2024. V tomto scenári sa zlepšuje aj situácia na strane ponuky mimo USA (vyšší rast produktivity). Hospodársky rast na vyspelých trhoch však oslabuje na podpriemernú úroveň (dôvod: predchádzajúce zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb). Pravdepodobnosť podľa nášho názoru: 60%

2. Stagnácia: Menová politika zostane reštriktívna dlhšie, ako trhy počítajú. Mierne zníženie kľúčových úrokových sadzieb nastane až od druhej polovice roka 2024. Pravdepodobnosť podľa nášho názoru: 30%

3. Inflácia / tvrdé pristátie: Pokles inflácie sa zastaví na príliš vysokej úrovni alebo inflácia dokonca opäť vzrastie, pretože globálny hospodársky rast zostáva odolný a centrálne banky znížili kľúčové úrokové sadzby príliš skoro. Pravdepodobnosť podľa nášho názoru: 10%

 

Triedy aktív

V marci sme do nášho portfólia pridali pozíciu v zlate. Náš výhľad na zlato je optimistický, k čomu nás viedol nedávny jednoznačne pozitívny vývoj a náš cieľ zvýšiť diverzifikáciu portfólia.

Zvyčajne alokujeme prostriedky do peňažného trhu ako dočasné miesto na „zaparkovanie peňazí“ a vyberáme ich, keď sa objavia lepšie príležitosti. Preto sme znížili našu alokáciu na peňažnom trhu, aby sme prerozdelili prostriedky do zlata.

Poznámka: Pozície fondov v portfóliu zverejnené v tomto dokumente vychádzajú z vývoja na trhu k 30. 3. 2024. V súvislosti s aktívnou správou sa uvedené portfóliové pozície môžu kedykoľvek zmeniť. Upozorňujeme, že investícia do cenných papierov so sebou okrem opísaných príležitostí prináša aj riziká.

 

Akcie

Celkovo zastávame neutrálny postoj k akciovým trhom. Pozitívnymi faktormi sú samozrejme uspokojivé zisky spoločností a pozitívny ekonomický trend v USA. Okrem toho sa možno blíži znižovanie úrokových sadzieb centrálnymi bankami. Opatrnosť odporúčajú ukazovatele naznačujúce krátkodobú prekúpenosť trhu a ocenenie mierne nad historickými priemermi.

Z regionálneho a sektorového hľadiska sme v našom akciovom portfóliu vykonali niekoľko úprav.

Rozhodli sme sa uzavrieť taktickú pozíciu v európskych energetických spoločnostiach z dôvodu zmenšujúcich sa obáv z prudkého nárastu cien energií v dôsledku geopolitickej situácie. Napriek tomu uprednostňujeme zachovanie expozície voči európskemu regiónu. Zdá sa, že valuácia v Európe je v porovnaní s historickým mediánom (13-násobok forwardového PE) na spravodlivej hodnote. Hoci ECB zvyčajne nasleduje FED, existuje možnosť, že tentoraz bude konať skôr ako americká centrálna banka. Okrem toho sa zdá, že relatívne rastové sklamania v regióne možno dosiahli svoj vrchol. Oba faktory podporujú našu vieru v spoločnosti v regióne.

Mierne sme upravili aj našu regionálnu expozíciu v rámci rozvíjajúcich sa trhov. Hoci sme si celkovo zachovali mierne opatrný postoj, naše preferencie sa presunuli smerom k Latinskej Amerike. Toto rozhodnutie podporujú priaznivé technické ukazovatele a štrukturálne zmeny v regióne, najmä v prípade Mexika a Brazílie, ktoré potenciálne profitujú z trendu nearshoringu. Na financovanie zvýšenej pozície v Latinskej Amerike sme znížili váhu regiónu Ázie bez Japonska. Domnievame sa, že súčasné nízke ocenenie v Ázii bez Japonska odráža nedostatok významných katalyzátorov, ktoré by stimulovali rast v regióne.

Poznámka: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Investície do cenných papierov so sebou okrem príležitostí prinášajú aj riziká.

 

Štátne dlhopisy

Výnosy pokračovali vo svojom rastúcom trende z februára. Možnosť zníženia sadzieb síce pretrváva, no očakávané načasovanie takýchto krokov sa však posunulo, čo viedlo k pokračujúcemu rastu výnosov.

Naša obozretná stratégia pri pozícií na trhu štátnych dlhopisov sa vzhľadom na tento vývoj ukázala ako výhodná. Náš negatívny postoj k štátnym dlhopisom zostáva nezmenený, pričom z hľadiska regionálnych vyhliadok sa nič nemení.

 

Podnikové dlhopisy

Pri našej alokácii v podnikových dlhopisoch zachovávame celkovo opatrný postoj, pričom si uvedomujeme trhové príležitosti. Napriek úzkym spreadom ponúkajú európske dlhopisy s vysokým výnosom krátku duráciu, atraktívne výnosy a stabilné fundamenty. V rámci diverzifikácie zaraďujeme podnikové dlhopisy z rozvíjajúcich sa trhov a konkrétne z Ázie, keďže spready tam zostávajú relatívne atraktívne.

Poznámka: Investície do cenných papierov so sebou okrem príležitostí prinášajú aj riziká.

 

Peňažný trh

Napriek miernemu zníženiu pozície v peňažnom trhu zostáva jednou z našich preferovaných tried aktív. Táto preferencia pretrváva vďaka jeho schopnosti využiť atraktívne úrokové sadzby ponúkané na krátkom konci výnosovej krivky a zároveň účinne zmierniť portfóliové riziko.

 

Komodity

V prípade zlata sme sa obrátili na pozitívnu stranu. Hoci klasické cenové faktory, ako sú reálne úrokové sadzby a vývoj amerického dolára, v poslednom čase hovorili proti rastu ceny zlata, tento vzácny kov dosiahol nové historické maximum. Podporne pôsobí najmä masívne zvýšenie nákupov zo strany svetových centrálnych bánk a geopolitická situácia - potenciálne klesajúce reálne úrokové sadzby v strednodobom horizonte tiež skrývajú ďalší cenový potenciál.

Pri zachovaní neutrálneho postoja k rope vyvažujeme geopolitické riziká a pomalú hospodársku aktivitu.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/investment-view/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.