Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS| 6 min. čítania

 

Automobilový priemysel sa naďalej zameriava na elektrické vozidlá. Transformácia e-mobility plánovaná ako súčasť klimatickej transformácie pokračuje na celom svete, ale tento proces bude pravdepodobne trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo. Okrem znižovania cien sa mnohí výrobcovia automobilov v súčasnosti zameriavajú na kompaktné modely a nové typy batérií s cieľom zvýšiť nové predaje, pričom na tento trh sa čoraz viac tlačia aj technologické spoločnosti.

 

Dopyt po e-autách v poslednom čase klesá

Od roku 2035 sa v EÚ môžu na trh uvádzať len vozidlá s nulovými emisiami CO2. V roku 2023 sa počet nových elektrických vozidiel v EÚ zvýšil o 37 % na 1,54 milióna, čím dosiahol trhový podiel 14,6 %. Najväčší podiel predstavovali benzínové vozidlá (35,3 %), nasledovali hybridné elektrické vozidlá (25,8 %), dieselové vozidlá (13,6 %) a nabíjateľné plug-in hybridy (7,7 %).

V niektorých krajinách sa však dopyt po elektrických vozidlách v poslednom čase trochu zastavil. V Nemecku počet nových registrácií elektrických vozidiel v marci klesol o 29 %, zatiaľ čo celkový počet registrácií nových vozidiel klesol len o 6,2 %. Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) tento pokles pripisuje skutočnosti, že niektoré finančné stimuly zodpovedné za rozbeh elektromobilov v roku 2022 boli zrušené.

 

Poznámka: Uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie.

 

Slabnúci dopyt sa nedávno prejavil aj v predaji veľkých výrobcov automobilov. Automobilový gigant Volkswagen oznámil rekordné tržby a zisk za rok 2023, ale aj slabý obchod s elektrickými vozidlami. „Prichádzajúce objednávky sú v súčasnosti stále nižšie ako náš cieľ na rok 2024,“ povedal finančný riaditeľ VW Arno Antlitz pri prezentácii údajov. Týka sa to predovšetkým elektrických vozidiel. Očakáva prechodný rok, kým sa koncernu podarí opäť zrýchliť predaj.

 

Cenová vojna a zvýšený konkurenčný tlak v Číne

Dopyt po elektrických vozidlách v poslednom čase mierne klesol aj na dôležitom čínskom automobilovom trhu. V minulom roku sa predaj zvýšil len o 21 % po prudkom náraste o 74 % v roku 2022. Americký priekopník v oblasti elektromobilov Tesla a jeho čínski konkurenti reagovali výrazným znížením cien. Tento boj o zľavy síce celkovo zvýšil predaj elektrických vozidiel v Číne, ale jednotlivým výrobcom urobil dieru do obchodných čísel.

Spoločnosť Tesla zaznamenala za 1. štvrťrok 2024 prvý pokles predaja za posledné štyri roky. Účinok zníženia cien, ktoré iniciovala spoločnosť Tesla, pravdepodobne pomaly vyprchá, pričom spoločnosť zároveň čelí stále silnejšej konkurencii zo strany existujúcich výrobcov automobilov, ako aj nováčikov na trhu s elektrickými vozidlami. Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk očakáva v tomto roku výrazne pomalší rast a nedávno oznámil zníženie počtu pracovných miest v rozsahu 10 % zamestnancov.

Americký konkurent spoločnosti Tesla, spoločnosť Rivian, tiež plánuje prepustiť 10 % zamestnancov vzhľadom na klesajúci dopyt, pričom ako dôvod okrem klesajúcich objednávok zákazníkov uvádza aj zmeny spôsobené modernizáciou továrne. Rivian v 1. štvrťroku vyrobil 13 980 vozidiel, čo je menej, ako očakávali analytici, hoci to stále predstavuje medziročný nárast o 50 %.

 

Aj konkurencia z Číny vykazuje známky spomalenia. Čínsky výrobca automobilov BYD opäť stratil pozíciu najväčšieho výrobcu elektrických vozidiel na svete, ktorú dosiahol v poslednom štvrťroku 2023 na úkor Tesly. Spoločnosť BYD predala v prvom štvrťroku takmer 300 000 elektrických vozidiel, čo v porovnaní s rekordným počtom predaných vozidiel v prvom štvrťroku predchádzajúceho roka znamená pokles o 43 %. Do roku 2023 BYD vďaka domácemu predaju predstihla spoločnosť Tesla a predbehla Volkswagen ako líder na najväčšom automobilovom trhu na svete. V tomto roku skupina zvýšila svoj čistý zisk o 81 % na rekordných 30,04 miliardy CNY, čo sú takmer 4 miliardy EUR.

 

Výrobcovia elektrických vozidiel a technologické spoločnosti teraz vsádzajú na nové kompaktné modely

Viaceré automobilové spoločnosti teraz zameriavajú svoje úsilie na ďalšie znižovanie cien a menšie a lacnejšie modely elektrických vozidiel. Spoločnosť BYD nedávno znížila cenu svojho najlacnejšieho modelu Seagull o 5 %. Kompaktný automobil teraz v Číne stojí 69 800 jüanov, teda necelých 9 000 EUR. Tesla plánuje začať výrobu nového kompaktného modelu v roku 2025, zatiaľ čo Ford, Renault a VW tiež plánujú menšie a lacnejšie modely elektrických vozidiel. Česká dcérska spoločnosť VW Škoda sa chce zapojiť do cenovo dostupného segmentu základných elektrických vozidiel novým malým vozidlom na batérie. Podľa niektorých informácií plánuje čínsky výrobca elektromobilov Leapmotor vyrábať malý elektromobil v závode Stellantis v Poľsku.

 

Zavedení výrobcovia automobilov čelia konkurencii nových výrobcov z technologického sektora. Výrobcovia smartfónov Xiaomi a Huawei, ako aj čínsky partner spoločnosti Google, spoločnosť Baidu, teraz v spolupráci s ďalšími spoločnosťami vyrábajú vlastné modely elektromobilov. Nedávne uvedenie elektromobilu SU7 spoločnosti Xiaomi na trh viedlo k silnému rastu akcií spoločnosti. Podľa odborníka z tohto odvetvia Ferdinanda Dudenhöffera existujú náznaky zmeny paradigmy v tomto odvetví. Tradičné automobilové spoločnosti by sa podľa experta mohli stať čisto automobilovými výrobcami, ktorí len montujú vozidlá, zatiaľ čo softvér, ktorý je pre vozidlo kľúčový, dodávajú technologické spoločnosti.

Poznámka: Uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie.

 

Diskutuje sa o obchodných prekážkach, ale zástupcovia automobilového priemyslu varujú

V tomto konkurenčnom prostredí jednotliví politici a vedúci predstavitelia podnikov v súčasnosti vyzývajú na posilnenie obchodných bariér. Čínski výrobcovia automobilov sú takí silní, že väčšina odvetvia by proti nim bez obchodných bariér nemala šancu, varoval nedávno šéf Tesly Musk. V USA v súčasnosti bráni čínskym výrobcom automobilov v prístupe na trh dovozné clo vo výške 25 %.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tiež kritizuje rastúci dovoz lacných elektrických vozidiel z Číny. V apríli pre Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) povedala, že v súčasnosti „v Číne existuje drastická nadprodukcia elektrických vozidiel spojená s masívnymi štátnymi dotáciami“. USA, ako aj Brazília, Mexiko a Turecko uzatvárajú svoj trh. „EÚ nemôže byť jediným trhom, ktorý zostáva otvorený čínskej nadprodukcii,“ povedala von der Leyenová. Konkurencia je žiaduca, „ale podmienky musia byť spravodlivé“.

 

Na druhej strane nemecký automobilový priemysel nedávno varoval pred obchodnými prekážkami. Opatrenia EÚ, ktoré sa v súčasnosti zvažujú proti dotáciám pre tento sektor v Číne, by „nemohli vyriešiť problémy nemeckého automobilového priemyslu - práve naopak,“ povedala nedávno prezidentka združenia Hildegard Müllerová pre nemecké noviny „Welt am Sonntag“. Vyrovnávacie clá by mohli mať „v prípade obchodného konfliktu rýchlo negatívny vplyv“. Müllerová vyzvala na „ochotu viesť dialóg na oboch stranách“ v súvislosti s anti-dotačným vyšetrovaním EÚ. Veď súčasný obchod s Čínou zabezpečuje „veľký počet pracovných miest v Nemecku“.

Príklad: priemyselný gigant Volkswagen nedávno zvýšil svoje investície v Číne. Spoločný podnik s JAC Motors získava od oboch akcionárov dodatočný kapitál vo výške takmer 1,8 miliardy EUR. VW založil spoločný podnik so zameraním na elektromobily v roku 2017 a v roku 2020 zvýšil svoj podiel na 75 %. Volkswagen v Číne spolupracuje aj so spoločnosťami Xpeng, SAIC a FAW. V budúcnosti plánuje Volkswagen spolupracovať s čínskym výrobcom elektromobilov Xpeng na vývoji elektromobilov. Obe spoločnosti nedávno dosiahli dohodu o spoločnom vývoji dvoch batériových elektrických vozidiel triedy B (BEV).

 

Batéria s pevným elektrolytom ostáva cieľom budúcnosti

Volkswagen a ďalšie spoločnosti sa v rámci prechodu na e-mobilitu čoraz viac zameriavajú aj na vývoj nových typov batérií. Dcérska spoločnosť VW PowerCo, ktorá vyrába batérie, v súčasnosti vyvíja spolu so svojím americkým partnerom QuantumScale novú batériu s pevným elektrolytom a buduje továreň na výrobu batériových článkov v nemeckom Salzgitteri. Koncern uvažuje aj možnom vstupe na burzu dcérskej spoločnosti zaoberajúcej sa výrobou batérií.

Pevné elektrolyty sa v odvetví považujú za ďalší veľký krok vo vývoji batérií. Na rozdiel od lítium-iónových batérií, ktoré sa v súčasnosti používajú v elektrických vozidlách a v ktorých sa používa kvapalný elektrolyt, v nových sa bude používať pevný elektrolyt. Výrobcovia dúfajú, že to prinesie väčší dojazd, rýchlejšie nabíjanie a menšie opotrebovanie.

Na tomto novom type technológie batérií už roky pracujú aj iní výrobcovia. BMW chce spolu so svojím partnerom Solid Power postaviť pilotný závod v Parsdorfe pri Mníchove a na tento rok plánuje prvé testovacie vozidlo s batériou s pevným elektrolytom. Nissan ohlásil pilotný závod v Japonsku na rok 2024, zatiaľ čo Toyota chce túto technológiu zaviesť do sériovej výroby v roku 2027.

E-mobilita pre portfólio

Obnoviteľné zdroje energie a energetická účinnosť patria medzi oblasti, na ktoré sa zameriava fond ERSTE GREEN INVEST. Fond investuje do širokého a globálne diverzifikovaného spektra spoločností v oblasti environmentálnych technológií.

👉 Viac informácií

Poznámky ERSTE GREEN INVEST

Upozornenie: Upozorňujeme, že investícia do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných možností aj riziká. Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je orientovaný na referenčnú hodnotu. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozsah rozhodovania správcovskej spoločnosti nie je obmedzený. Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov zahŕňa okrem opísaných možností aj riziká.

Ďalšie informácie o udržateľnom zameraní fondu ERSTE GREEN INVEST, ako aj o zverejňovaných informáciách v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, v časti 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE GREEN INVEST by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE GREEN INVEST opísané v dokumentoch fondu.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/evs-industry-plans-to-drive-sales-with-price-reductions-compact-models-and-new-batteries/

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.