Autor: Ján Beňák | 5 min. čítania

 

Investovanie je podľa historických záznamov staré viac ako 5000 rokov. Najstaršie hlinené tabuľky zo Sumeru obsahujú záznamy o úveroch, dlhoch a finančných transakciách s komoditami, pôdou a nehnuteľnosťami.

V období starovekého Grécka a Rímskej ríše sa spektrum aktivít rozšírilo o aktivity pripomínajúce novodobých investičných manažérov. Skúsení otroci spravovali portfóliá pôdy, nehnuteľností alebo umenia. V stredovekých mestských štátoch sa zas objavili transakcie s úvermi (predaj úverov medzi viacerými subjektmi), čo zas pripomína novodobé dlhopisy.

Akciové investície sa objavili v roku 1600 spolu s expanziou Anglicka a Holandska do kolónií v „novom svete“. Zjednotená východoindická spoločnosť založená v Holandsku a jej náprotivok Britská východoindická spoločnosť sa stali prvými emitentmi akcií v histórii.

V tomto prípade ale išlo viac o nástroj špekulácie než o investovanie. Dobrým príkladom je Juhomorská bublina (South Sea Company bubble). V čase obrovského rastu akcií tejto spoločnosti dokonca slávny fyzik Sir Isaac Newton povedal: „Dokážem vypočítať pohyb hviezd ale nie šialenstvo ľudí.“ Podľa neoverených informácii na bubline nakoniec prerobil väčšinu svojich úspor.

Aj po krachu akcií Juhomorskej spoločnosti v roku 1720 pokračovalo špekulovanie s akciami oboch vyššie spomínaných východoindických spoločností. Manažéri vyplácali vyššie dividendy než spoločnosti boli schopné generovať, čoho výsledkom bol prepad akcií v roku 1772, keď bublina spľasla. Kolaps mal obrovský vplyv na celý finančný sektor nakoľko jeden z najväčších holandských investičných domov , Clifford & Sons. vo veľkom špekuloval s akciami. Keď sa ich cena prepadla, protistrany Clifford & Sons, čo bola väčšina holandských a londýnskych finančných domov, zaznamenali tiež veľké problémy.  Poučenie pre investorov bolo jednoduché: diverzifikácia je dôležitá a portfólio zložené len z pár akcií je veľmi rizikové.

Holandský obchodník Abraham van Ketwich sa rozhodol, že túto myšlienku dotiahne do konca. Keďže akciový trh v tom čase bol stále veľmi malý, rozhodol sa pre diverzifikáciu a demokratizáciu dlhopisových investícií. V čase, keď jeden dlhopis stál 1000 guldenov, bolo investovanie a rozloženie rizika do viacerých investícií možné len pre naozaj bohatých. V roku 1774, teda pred 250 rokmi, sa rozhodol založiť fond Eendragt Maakt Magt, čo môžeme preložiť ako „Jednota vytvára silu“. Investovať bolo možné od 500 guldenov. Stále išlo o nemalý majetok, ale takto sa stalo investovanie dostupné aj pre strednú vrstvu. Diverzifikácia bola založená na princípe investovania do 50 dlhopisov v celkovo 10 kategóriách, ako napríklad Ruské a Švédske dlhopisy, Dánske a Viedenské banky alebo Britské kolónie. Váha jednotlivých dlhopisov bola rovnaká.

Zabezpečenie fondu bolo tiež veľmi dobré. Cenné papiere boli uložené podľa pravidiel fondu v železnej truhlici s troma zámkami. To znamená, že každá zmena portfólia vyžadovala dohodu troch „portfólio manažérov“, pretože jedine spoločne mohli otvoriť truhlicu.

Fond mal stanovený investičný horizont 25 rokov, po tejto dobe fond zanikol a zhodnotené úspory vyplatil investorom. Poplatok za fond bol stanovený aj na teraz neuveriteľne nízkej úrovni 0,2% ročne.

Abraham van Ketwich ale neskončil s inováciami v roku 1774. Už o päť rokov neskôr otvoril svoj druhý fond Concordia Res Parvae Crescunt (Svornosťou sa aj malé veci zväčšujú), ktorý bol založený na princípe nakupovania podhodnotených dlhopisov. Išlo teda o prvý value fond. Pripomíname, že najznámejší investor na svete Warren Buffett preferuje podobnú investičnú stratégiu nakupovania podhodnotených aktív. Fond fungoval neuveriteľných 114 rokov, čo je doteraz neprekonaný rekord akéhokoľvek fondu. Van Ketwich položil základy pre investičné a podielové fondy ako ich poznáme v súčasnosti a dátum jeho narodenia - 19. apríl bol vyhlásený za Svetový deň fondov.

Na svojich plnohodnotných nasledovníkov ale museli podielové fondy čakať veľmi dlhý čas. V Británii síce existovali investičné trusty, ale boli určené len pre bohatých.

Podobne aj v US existovali fondy, ale boli zatvorené, čo znamená, že investori nemohli z fondov vystúpiť kedy chceli a často sa stali doslova obeťami chamtivých investičných manažérov, ktorí počas doby trvania fondu robili aj transakcie, ktoré boli výhodnejšie viac pre nich ako pre investorov. Zároveň, manažéri nezverejňovali pozície vo fonde, čím bolo investovanie veľmi netransparentné.

Skutočnú demokratizáciu investovania priniesol až Edward Leffler, pôvodne predajca panvíc, keď sa so svojimi kolegami zo spoločnosti MFS rozhodol založiť prvý otvorený podielový fond Massachusetts Investors Trust. Na rozdiel od zatvorených fondov totiž v prípade MIT bolo možné kedykoľvek do fondu nastúpiť a vystúpiť z neho. Zároveň cena, pri ktorej sa nakupovalo a predávalo bola férová a nie nevýhodná ako pri zatvorených fondoch. Prvý obchodný deň pre nový fond bol pred 100 rokmi, presne 21. marca 1924. Fond investoval do akcií a tak sprístupnil akciové investície širokej verejnosti. V čase, keď obchodovanie na Wall Street bolo dostupné naozaj len pre bohatých, pričom finančné trhy boli v podstate neregulované, priniesol skutočnú inováciu. Zaujímavosťou je, že fond funguje doteraz. Od založenia ku dňu písania tohto blogu dosiahol tento fond s reinvestovanou dividendou výkonnosť 748 122 %.

 

A čo podielové fondy a súčasnosť?

Podielové fondy mali od svojho počiatku za cieľ sprístupniť investovanie každému. Posolstvo „Jednota vytvára silu“ Abrahama van Ketwicha pokračuje aj v 21. storočí.  Investovanie do fondov je každým rokom populárnejšie. K roku 2022 existovalo celosvetovo okolo 138 tisíc podielových fondov so spravovaným majetkom okolo 60 biliónov amerických dolárov. V posledných rokoch sa veľmi populárnymi stali aj pasívne investičné riešenia, hlavne v podobe ETF fondov. V USA je okolo 50 % aktív spravovaných v pasívnych riešeniach. Druhá polovica je spravovaná v aktívnych riešeniach, hlavne v podielových fondoch. Čo sa ale týka európskych investorov, tí stále preferujú aktívne spravované riešenia. V tých sa nachádza okolo 73 % spravovaných aktív. V pasívnych riešeniach sa nachádza 27 % (do úvahy sa berú otvorené fondy a ETF, pričom sa vylučujú fondy peňažného trhu a fondy fondov).

Popularita investovania do fondov sa potvrdzuje aj na Slovensku, čoho dôkazom je aj zvyšujúci sa objem investícií Slovákov do podielových fondov. K začiatku marcu tohto roku bola hodnota aktív pod správou správcovských spoločností na Slovensku (ukazovateľ NAV)  viac ako 13 miliárd eur. Z tohto objemu naša správcovská spoločnosť spravuje okolo 2,5 miliardy eur. Najväčší podiel na celkových aktívach podielových fondov mali ku začiatku marca zmiešané fondy, ktorých podiel predstavuje okolo 35 %. Na druhom mieste sa umiestnili akciové fondy s podielom okolo 31 % a prvú trojku uzatvárajú realitné fondy s podielom okolo 20%. Na nasledujúcom obrázku môžeme vidieť vývoj NAV podielových fondov pod správou správcovských spoločností na Slovensku od roku 2009.

 

Zdroj: Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS), údaje z roku 2014 neboli dostupné

 

Toto výročie nám pripomína dôležitosť tohto finančného nástroja. Investori si ho vyberajú z rôznych dôvodov, ale všetci majú rovnaký cieľ- zhodnotiť svoj majetok. Investovanie do podielových fondov by sme mohli prirovnať ku ceste autobusom: Máte profesionálneho vodiča (t.j. správcu fondu), ktorý vás vedie cez cestu. Ak ste cestujúci, nemusíte sa starať o to, ktorú trasu zvoliť alebo kedy sa zastaviť a naplniť nádrž. To všetko robí vodič za vás. Je to pohodlné, ale môže to stáť trochu viac (vo forme vyšších poplatkov), a cesta môže byť pomalšia alebo rýchlejšia v závislosti od toho, ako vodič riadi.

Podielové fondy si za svoju existenciu prešli rôznymi obdobiami a museli sa vysporiadať s rôznymi zmenami. S vývojom nových technológií sa ale otvárajú nové príležitosti pre inovácie aj v oblasti podielových fondov. Lepšie analytické nástroje, veľké množstvo dát alebo v posledných rokoch aj AI. To všetko môže pomáhať manažérom fondov v zefektívňovaní, zlepšovaní a dosahovaní čo najlepších výsledkov pre investorov.

Toto výročie nám pripomína aj spomínanú dlhú históriu, za ktorú sa podielové a investičné fondy stali dôležitým nástrojom pre diverzifikáciu portfólia a dosiahnutie dlhodobých finančných cieľov mnohých investorov. 250 rokov od prvého podielového fondu a 100 rokov od skutočne prvého otvoreného fondu sme radi, že aj my v EAM môžeme pokračovať v šľapajach gigantov a slovami Edward Lefflera „pomáhať obyčajným ľudom dosahovať ich finančné ciele.“ 

Upozornenie: Tento dokument je marketingovým oznámením a slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b, podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.