Autor: ERSTE AM COMMUNICATIONS| 5 min. čítania

Vzhľadom na nadchádzajúce voľby v USA si niektorí investori s obavami kladú otázku, ako by víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa ovplyvnilo sektor čistých technológií. O názor sme požiadali Clemensa Kleina, správcu fondu ERSTE GREEN INVEST.

 

Je voľba medzi Joeom Bidenom a Donaldom Trumpom osudovou voľbou aj pre budúcnosť sektora čistých technológií?

V niektorých ohľadoch určite áno. Donald Trump je považovaný za skeptika v oblasti klimatických zmien a pravdepodobne by sa zameral na iné oblasti. Na druhej strane pre Joea Bidena je ochrana klímy na vrchole jeho programu. Prostredníctvom „Inflation Reduction Act“ ratifikoval komplexný zákon o ochrane klímy s daňovými úľavami a dotáciami pre celé odvetvie čistých technológií, ktorý má nielen pozitívny vplyv na klímu, ale viedol aj k skutočnému hospodárskemu rozmachu.

Len za posledných niekoľko mesiacov sa do sektora obnoviteľných zdrojov energie a elektromobility investovalo viac ako 120 miliárd USD a vytvorilo sa takmer 120 000 nových pracovných miest.

 

Celkové reálne investičné výdavky výrobného sektora (v mld. USD)

Prudký rast: od zavedenia zákona o znížení inflácie sa investície do sektora čistých technológií zvýšili o 120 miliárd USD. Zdroj: Úrad pre štatistiku práce

 

Nebolo by predĺženie tohto hospodárskeho rozmachu aj v záujme Donalda Trumpa?

V podstate áno. Faktom však je aj to, že daňové úľavy a dotácie budú stáť USA veľa peňazí, do roku 2030 možno okolo 1,2 bilióna USD. Donald Trump by tieto peniaze pravdepodobne radšej použil inde.

 

Ohrozilo by teda volebné víťazstvo Donalda Trumpa budúcnosť zelených technológií?

V tomto ohľade nie som príliš pesimistický z niekoľkých dôvodov. Na jednej strane, existujúce zákony nemôže nový prezident tak ľahko zvrátiť. Videli sme to napríklad pri pokuse o zrušenie Obamacare. To by si vyžadovalo nielen volebné víťazstvo Donalda Trumpa, ale aj víťazstvo republikánov v Senáte a Snemovni reprezentantov. Z dnešného pohľadu sa táto „červená vlna“ považuje za dosť nepravdepodobnú.

Na druhej strane, „červené štáty“, t. j. štáty, v ktorých vládnu republikáni, profitujú zo zákona o znížení inflácie (Inflation Reduction Act) viac ako „modré štáty“, v ktorých vládnu demokrati. Bolo by nerozumné hrať politiku proti vlastným voličom a upierať republikánskym štátom pozitívne účinky uvedeného zákona.

 

Môže sa taká dôležitá otázka, akou je ochrana životného prostredia, naozaj zredukovať na jednoduchú stranícku politiku?

Vôbec nie. Žiadne štúdie neukazujú, že republikáni sú vo všeobecnosti proti ochrane životného prostredia a demokrati za ňu. Práve naopak: klimatické opatrenia sa stretávajú s čoraz väčším súhlasom obyvateľov USA naprieč všetkými stranami. Len za posledný rok sa počet súhlasných hlasov opäť výrazne zvýšil.

Ak sa pozrieme napríklad na ročný počet nových solárnych zariadení v rôznych vládach, ktoré sú v úrade, tiež nie je rozpoznateľná žiadna súvislosť s politickými konšteláciami. Čísla neustále rastú, a to tak za demokratických prezidentov, ako sú Barack Obama alebo Joe Biden, ako aj za republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Ochrana klímy teda rozhodne nie je otázkou straníckej príslušnosti.

 

Boli trhové ceny akcií v sektore čistých technológií predčasne poslané nadol?

Áno, tak sa mi to zdá. Podľa môjho názoru trhy reagovali prehnane a do cien akcií započítali príliš veľa negatívnych vplyvov. Spoločnosti, ako napríklad americký výrobca solárnych modulov First Solar, majú plno objednávok na roky dopredu a majú mimoriadne atraktívny pomer P/E (cena/zisk).

Skutočnosť, že nedávne prevzatie nemeckej spoločnosti Encavis, ktorá sa zaoberá solárnou a veternou energiou, súkromnou investičnou spoločnosťou KKR sa uskutočnilo s 55 % prémiou, tiež ukazuje, aké podhodnotené sú v súčasnosti akcie zelených technológií. Z hľadiska ukazovateľa PEG, t. j. pomeru ocenenia k rastu ziskov, je sektor čistých technológií v súčasnosti približne o dve tretiny pod úrovňou širokého akciového trhu.

 

Trh očakáva prvé zníženie úrokových sadzieb. Mohlo by to ekologickým akciám dodať impulz?

Pokles úrokových sadzieb by bol samozrejme vítanou podporou pre mnohé spoločnosti v environmentálnom sektore. Čo je však dôležitejšie, očakávame výrazné zlepšenie ziskovosti mnohých spoločností. Prevádzkovatelia veterných a solárnych elektrární pravdepodobne zaznamenajú výrazný nárast príjmov z predaja vďaka lepším nákupným zmluvám, pričom vstupné náklady týchto spoločností v poslednom čase klesli. Načasovanie zlepšenia nálady je samozrejme ťažké predpovedať, ale zo strednodobého až dlhodobého hľadiska sme veľmi optimistickí.

 

A čo vyhliadky na rast zelených technológií?

Som naďalej presvedčený, že spoločnosti v sektore čistých technológií budú v nasledujúcich 10 až 20 rokoch rásť rýchlejšie ako celé hospodárstvo, a to z jedného jednoduchého dôvodu: tieto nové technológie potrebujeme na boj proti klimatickým zmenám, ale aj na dosiahnutie energetickej autonómie. Stačí si v tejto súvislosti spomenúť na otázku ruskej ropy alebo zemného plynu. Bez zelenej energie a riešení v oblastiach, ako je odpadové a vodné hospodárstvo alebo mobilita, to nepôjde.

(Upozornenie: prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúceho vývoja hodnôt).

 

Ako sa venujete téme environmentálnych technológií?

Vo fonde ERSTE GREEN INVEST sa zameriavame na päť kľúčových tém: Energia, voda, odpad & recyklácia, transformácia a adaptácia. Portfólio preto zahŕňa spoločnosti zo širokej škály odvetví, ako je napríklad úprava vody, odpadové hospodárstvo a výroba energie z obnoviteľných zdrojov. Aby sa hospodárstvo stalo udržateľným, musia sa zmeniť najmä tradične energeticky a ekologicky náročné odvetvia. Vo fonde preto investujeme aj do spoločností, ktoré patria medzi priekopníkov, pokiaľ ide o zvýšenie udržateľnosti environmentálne škodlivých procesov starého hospodárstva. (Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov je spojené s rizikami aj príležitosťami.)

Ako Impact fond je tento fond zosúladený s veľmi prísnymi kritériami udržateľnosti. Podčiarkujú to aj externé certifikáty, ako je rakúska environmentálna značka alebo pečať FNG s plným počtom troch hviezdičiek. (Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných príležitostí aj riziká).

 

Poznámky ERSTE GREEN INVEST

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nesleduje referenčnú hodnotu. Aktíva sa vyberajú podľa nášho uváženia bez obmedzenia voľnosti úsudku zo strany správcovskej spoločnosti. Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov skrýva okrem vyššie uvedených príležitostí aj riziká.

Ďalšie informácie o udržateľnej štruktúre ERSTE GREEN INVEST a informácie v súlade s Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/2088 z 27. novembra 2019 o zverejňovaní informácií týkajúcich sa udržateľnosti v sektore finančných služieb a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v oddiele 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“ tohto prospektu. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE GREEN INVEST by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE GREEN INVEST opísané v dokumentoch fondu. Ďalšie informácie nájdete na tomto odkaze.

 

Výhody pre investorov

  • Široko diverzifikované investície do akcií z globálnych akciových trhov
  • Účasť v ekologicky, eticky a sociálne pôsobiacich spoločnostiach
  • Aktívny výber spoločností, v ktorých sme na základe vopred definovaného výberového procesu identifikovali konkrétny stupeň spoločenskej užitočnosti
  • Šance na atraktívne zisky

Riziká, ktoré treba mať na pamäti

  • Cena fondu môže podliehať výrazným výkyvom
  • Vzhľadom na investovanie v cudzej mene môže byť hodnota fondu ovplyvnená kurzovými výkyvmi
  • Je možná kapitálová strata
  • Pre fond môžu byť relevantné najmä tieto riziká: úverové riziko, riziko protistrany, riziko likvidity, riziko vkladov, riziko derivátov a prevádzkové riziká. Komplexné informácie o rizikách fondu nájdete v prospekte a v informáciách pre investorov podľa § 21, časť II, kapitola „Oznámenia o rizikách“ rakúskeho zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.en.erste-am.com/green-technologies-us-elections-as-showstopper/

 

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.