Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS| 7 min. čítania

Indické hospodárstvo je na vzostupe a v budúcnosti by mohlo rásť ešte rýchlejšie vďaka úlohe krajiny ako potenciálnej alternatívy voči Číne. Podľa správy, ktorú koncom januára zverejnila indická vláda, sa India chce v priebehu nasledujúcich troch rokov stať treťou najväčšou svetovou ekonomikou na svete po USA a Číne, pričom hrubý domáci produkt (HDP) by mal dovtedy dosiahnuť 5 biliónov USD.

Závislosť od Číny sa vníma kriticky

Najmä od začiatku vojny na Ukrajine a následného posilnenia hospodárskeho partnerstva medzi Ruskom a Čínou mnohé krajiny a spoločnosti prehodnotili svoju veľkú závislosť od Číny ako obchodného partnera a miesta výroby a hľadajú alternatívy.

To pravdepodobne ešte viac podporí hospodársky rozmach Indie: vláda očakáva za finančný rok, ktorý sa skončil v marci, rast HDP vo výške 7,3 % a prognózy hovoria o 7 % náraste vo finančnom roku 2024/25. OECD očakáva, že India v oboch rozpočtových rokoch porastie o viac ako 6 %.

Ratingová agentúra S&P tiež považuje Indiu za najrýchlejšie rastúcu krajinu spomedzi veľkých ekonomík v nasledujúcich troch rokoch, pričom priaznivým faktorom je podľa S&P silný rast populácie s vysokým podielom mladých ľudí. Takmer 53 % indických občanov má menej ako 30 rokov. Na lepšie využitie svojho potenciálu však India potrebuje najmä ďalej posilniť svoj priemyselný sektor.

Potreba dobehnúť zaostávanie v priemyselnom sektore

Priemyselný sektor v súčasnosti tvorí približne 18 % HDP Indie, zatiaľ čo sektor služieb vytvára viac ako polovicu hospodárskeho výkonu. Vláda premiéra Naréndru Módího sa chce v tejto oblasti zlepšiť a posilniť priemyselný sektor prostredníctvom kampane „Made in India“. Spoločnosti majú byť povzbudzované, aby vyvíjali a vyrábali výrobky v krajine. Na tento účel existujú plány na zmiernenie investičných obmedzení a boj proti korupcii podporované stimulmi pre cielené investície do výroby.

Priame zahraničné investície v Indii už stabilne rastú. Podľa údajov Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) vzrástli zahraničné investície v roku 2023 o takmer 10 % na približne 49 miliárd USD. To Indiu v súčasnosti radí na ôsme miesto na svete, ale trend naznačuje vzostup. Samotná India očakáva v najbližších rokoch ročné investície vo výške 100 miliárd USD.

Spoločnosti, ktoré sa viac zameriavajú na Indiu

Čoraz viac spoločností presúva výrobu do Indie. Krajina profituje aj z toho, že spoločnosti prehodnocujú svoje obchody s Čínou a chcú znížiť svoju závislosť od tejto krajiny. Vedú ich k tomu hospodárske záujmy, ako napríklad diverzifikácia dodávateľských reťazcov, ale aj geopolitická situácia.

V júli 2023 nemecká vláda predstavila stratégiu pre vzťahy s Čínou so zámerom vyhnúť sa prílišnej závislosti od Čínskej ľudovej republiky vzhľadom na geopolitické riziká v kritických oblastiach. Nemecké spoločnosti boli vyzvané, aby znížili svoje riziká v obchodovaní s Čínou vzhľadom na hrozby Číny voči Taiwanu a jej úzke partnerstvo s Ruskom, najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Stratégia znižovania rizík je výhodná pre rozvíjajúce sa trhy, ktoré sú Západu priaznivejšie, ako napríklad India.

Technologické spoločnosti čoraz viac presúvajú výrobu smartfónov a cloudových služieb do Indie

India sa v súčasnosti presadzuje predovšetkým ako miesto pre výrobu elektronického tovaru na svetovom trhu. Napríklad spoločnosť Apple v súčasnosti diverzifikuje svoju výrobu iPhonov a presúva väčšiu časť svojej výroby do iných krajín, ako je India, Thajsko a Malajzia. Indický konglomerát Tata chce vo svojej domovskej krajine postaviť jednu z najväčších tovární na výrobu iPhonov. Továreň by mala mať do dvoch rokov približne 20 výrobných liniek a zamestnať 50 000 ľudí, informovala tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informované zdroje. Taiwanská spoločnosť Foxconn, ktorá vyrába iPhony pre Apple a zariadenia pre mnohé ďalšie spoločnosti, už kúpila pozemok pri indickej technologickej bašte Bangalúre.

Aj ďalší výrobcovia mobilných telefónov zvyšujú svoju výrobu v Indii. Juhokórejský technologický gigant Samsung prevádzkuje najväčšiu továreň na mobilné telefóny na svete neďaleko hlavného mesta Indie Naí Dillí. Aj spoločnosť Google chce v budúcnosti vyrábať viac svojich smartfónov v Indii.

Okrem spoločností Apple a Google sa na Indiu čoraz viac zameriavajú aj ďalší americkí technologickí giganti. Americký dodávateľ sieťových zariadení Cisco Systems začiatkom mája oznámil, že začne vyrábať v Indii, aby diverzifikoval svoj globálny dodávateľský reťazec. Najväčší svetový internetový predajca Amazon plánuje do roku 2030 investovať približne 13 miliárd USD do rozšírenia svojej divízie cloud computingu v Indii, zatiaľ čo spoločnosti Microsoft a Google už zvýšili svoje investície do cloudu v tejto krajine. Podľa spoločnosti IDC, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, sa očakáva, že indický trh s cloudovými službami dosiahne do roku 2026 objem 13 miliárd USD. Do roku 2026 sa očakáva ročná miera rastu 23,1 %.

Na Indiu sa čoraz viac zameriava aj dopravný priemysel. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa rozširuje svoje služby v Indii a sťahuje letovú kapacitu z iných krajín. („India rastie rýchlejšie ako všetky naše ostatné destinácie. Sťahujeme naše kapacity z iných trhov a nasadzujeme ich v Indii,“ povedal v januári pre tlačovú agentúru Reuters šéf predaja spoločnosti Lufthansa Heiko Reitz.

EÚ a Spojené kráľovstvo rokujú o dohode o voľnom obchode s Indiou

Rozširujú sa aj obchodné vzťahy medzi západnými krajinami a Indiou. Hoci táto krajina zatiaľ nie je pre Západ takým dôležitým odbytovým trhom ako Čína, vzhľadom na politické snahy o oddelenie ekonomík od Číny sa to má výrazne zmeniť, čo zahŕňa aj nové dohody o voľnom obchode s Indiou.

Komisia EÚ v súčasnosti rokuje o dohode o voľnom obchode s Indiou. Podľa niektorých zúčastnených sú v pokročilom štádiu aj rokovania tejto krajiny so Spojeným kráľovstvom o zodpovedajúcej dohode. Európske združenie voľného obchodu (EFTA) už v marci podpísalo dohodu o voľnom obchode s Indiou, ktorá zahŕňa investície členských štátov EFTA Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska v Indii vo výške približne 100 miliárd USD. V posledných rokoch India už podpísala dohody o voľnom obchode s Austráliou a Spojenými arabskými emirátmi.

India chce konkurovať Číne aj v oblasti obchodných trás a plánuje alternatívu k čínskemu projektu Novej hodvábnej cesty. Vo februári India a Spojené arabské emiráty podpísali dohodu o obchodnom koridore, ktorý má dlhodobo spájať Európu s Indiou. Koridor bol oznámený v septembri na samite G20 v Naí Dillí a podporujú ho EÚ a USA. Plánuje sa, že bude viesť po železnici a po mori z Indie cez Arabské more do SAE a cez Saudskú Arábiu a potom sa spojí s Európou cez Jordánsko a Izrael.

India je tiež partnerom v oblasti zmeny klímy

EÚ a USA chcú získať Indiu aj ako dôležitého partnera v oblasti zmeny klímy. USA plánujú vytvoriť s Indiou investičnú platformu, ktorá urýchli súkromné investície do energetickej transformácie Indie. Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck sa tiež zasadzuje za užšiu spoluprácu medzi Nemeckom a Indiou. „Užšia spolupráca, najmä v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a zeleného vodíka, má veľký potenciál pre obe strany a môže zvýšiť našu odolnosť a hospodársku bezpečnosť.“ Nemecká priemyselná skupina Siemens vidí veľký potenciál v rozšírení solárnej energie a potrebných sietí v Indii.

 

 

Investície v Indii a na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch.

Prostredníctvom akciového fondu ERSTE STOCK EM GLOBAL môžu investori uskutočňovať široko diverzifikované investície do akcií z rozvíjajúcich sa trhov vrátane Indie. Na identifikáciu a investovanie do vysokokvalitných, rýchlo rastúcich spoločností sa používa fundamentálna analýza.

👉 Viac informácií o ERSTE STOCK EM GLOBAL nájdete tu 👈    

Poznámka: Upozorňujeme, že investícia do cenných papierov so sebou prináša okrem príležitostí aj riziká.

 

Poznámky k ERSTE STOCK EM GLOBAL

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia. Fond je orientovaný na benchmark (z licenčných dôvodov je konkrétne pomenovanie použitého indexu uvedené v prospekte (12.) alebo KID „Ciele“). Zloženie a výkonnosť fondu sa môžu v krátkodobom alebo dlhodobom horizonte výrazne alebo úplne odchýliť od benchmarku v pozitívnom alebo negatívnom smere. Rozhodovacia právomoc správcovskej spoločnosti nie je obmedzená. Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov zahŕňa okrem opísaných možností aj riziká.

 

Originálny zdroj informácie: India: The new counterweight to China? - Erste Asset Management (erste-am.com)

 

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.