Autor: Adam Vranka| 6 min. čítania

 

Tradičná televízia bola dlhé roky neohrozenou jednotkou v tom, ako ľudia trávili čas pred televíznou obrazovkou a ktorá počas svojej existencie dlho nečelila výraznejšej konkurencii alebo hrozbe. To sa ale zmenilo s príchodom streamovacích služieb, ktoré každým rokom naberajú na popularite a v niektorých krajinách budú do pár rokov využívanejšie ako klasická televízia. Väčšina z nás už pravdepodobne skúsila, alebo minimálne počula o nejakej streamovacej platforme alebo službe, akými sú napr. Netflix, Amazon Prime Video alebo Disney Plus. Je viacero dôvodov, prečo ľudia uprednostňujú streamovacie platformy. Môžeme si uviesť tie najdôležitejšie. Ako jedna z ich najväčších výhod sa uvádza flexibilita. Používatelia sa nemusia prispôsobovať striktnému programu klasických televízií a môžu si pozrieť obsah, ktorý chcú vidieť, kedykoľvek a kdekoľvek. Ďalšou výhodou je množstvo kvalitného a personalizovaného obsahu. Streamovacie platformy ponúkajú širokú škálu obsahu vrátane seriálov, filmov alebo dokumentov, ktoré pravidelne obmieňajú a ktoré sú odporúčané používateľovi na základe údajov o sledovaní z minulosti. Výhodou je aj absencia reklám, nižšie náklady, ale aj žiadna viazanosť, čo znamená, že používateľ môže predplatné kedykoľvek zrušiť.

Na obrázku vidíme, ako diváci v USA trávili čas pred televíznou obrazovkou v januári tohto roka. Vidíme, že 36% času pred televíznymi obrazovkami pripadol streamingu. Do klasickej TV spadajú kategórie Broadcast a Cable, ktoré spolu dosiahli okolo 52%. V Európe síce streaming netvorí takú veľkú časť ako v USA, ale jeho podiel rastie každým rokom.

Zdroj: Colder weather and NFL playoffs drive increased TV usage in January (February 2024). The Nielsen Company. Available at Nielsen: https://www.nielsen.com/insights/2024/colder-weather-and-nfl-playoffs-drive-increased-tv-usage-in-january/

 

Najväčší hráči

 

Netflix

Pravdepodobne najznámejším a jedným z prvých hráčov v oblasti streamovania je Netflix. Spoločnosť, ktorá bola pôvodne DVD požičovňou, sa za roky svojej existencie dokázala vypracovať na najväčšieho hráča v tejto oblasti z hľadiska počtu predplatiteľov.  Netflix videl budúcnosť práve v streamovaní filmového obsahu a predstavil ho už v roku 2007. Mohli by sme povedať, že týmto rozhodnutím spôsobil revolúciu vo filmovom odvetví. Métu 100 miliónov predplatiteľov prekonal v roku 2017. Momentálne ich Netflix má už okolo 250 miliónov. Zaujímavosťou je, že podľa údajov má práve Slovensko najväčšiu „Netflix knižnicu“ s počtom titulov 8 427 (údaj k marcu 2023  zverejnený spoločnosťou Statista). 

Amazon

Amazon podniká vo viacerých oblastiach a možno bude pre mnohých prekvapením, že má aj svoju streamovaciu službu. Čo sa týka predplatiteľov, tak je dokonca druhá najväčšia po Netflixe. Amazon Prime Video v našich končinách nie je až taká známa. V USA je ale veľmi populárna a používa ju tam viac ako 150 miliónov Američanov. V roku 2023 minul Amazon na filmový obsah pre svoju platformu okolo 12 miliárd USD, viac minul minulý rok iba Netflix. Koľko míňajú jednotlivé streamovacie platfromy na svoj obsah si môžeme pozrieť na obrázku vpravo. Amazon Prime Video sa dá predplatiť samostatne alebo v rámci služby Amazon Prime, v ktorej majú používatelia aj iné výhody ako len streamovaciu službu. V USA je veľmi populárna práve táto druhá možnosť.

Disney

Disney je celosvetovo podľa počtu predplatiteľov na treťom mieste. Spoločnosť Disney je známa vďaka svojim animovaným filmom a zábavným parkom, ktoré majú dlhú tradíciu. Na ich streamovacej platforme môžeme nájsť aj filmy a seriály pod značkami Marvel alebo Star Wars, ktoré sú v posledných rokoch veľmi populárne. Disney Plus má celosvetovo okolo 150 miliónov predplatiteľov. Disney vlastní aj streamovacie služby Hulu a ESPN+, na ktorej môžu používatelia sledovať naživo rôzne športy. Na nasledujúcom obrázku môžeme vidieť najväčšie streamovacie služby z hľadiska počtu predplatiteľov (údaje v miliónoch).

 

Zdroj: Winifred, Amase. Top video streaming platforms by subscibers (January 29,2024). The Amase Designs, Flixpatrol. Available at Linkedin: https://www.linkedin.com/posts/winifred-amase-91092b40_streaming-video-netflix-activity-7157720839864422400-AJMo

 

Streaming a šport

Streamovacie platformy musia stále obmieňať ich „knižnicu filmov“, inovovať a prichádzať s niečím novým, aby ich používatelia neprechádzali ku konkurencii alebo naspäť  ku klasickej televízii. Pravdepodobne najväčším trendom alebo novinkou, ktorú môžeme vidieť v posledných rokoch v tomto sektore, je streamovanie športu. Streamovacie služby už teraz vlastnia a stále kupujú ďalšie práva na vysielanie rôznych športov, vďaka čomu môžu tieto športy používatelia pozerať výhradne na ich platformách. Šport je dôležitý segment hlavne v USA, predpokladá sa, že na dôležitosti bude naberať aj v Európe a bude hrať veľmi dôležitú rolu v oblasti streamovania aj v budúcnosti.

Nedávno sme boli dokonca svedkami novej spolupráce, čo sa týka streamingu športu. Disney, Warner Bros Discovery a Fox oznámili partnerstvo, vďaka ktorému dúfajú, že budú môcť konkurovať veľkým spoločnostiam ako Amazon, Apple alebo Alphabet. Práve tieto spoločnosti v posledných rokoch kúpili práva na streamovanie viacerých športov. Amazon platí jednu miliardu dolárov ročne za vysielanie amerického futbalu hraného vo štvrtok (Thursday Night Football). Apple zasa kúpil práva na vysielanie americkej futbalovej ligy MLS na 10 rokov za 2,5 miliardy dolárov. Špekuluje sa, že Apple má záujem aj o práva na NBA a Formulu1. Predpokladaná cena za práva na Formulu 1 by mala byť okolo 2 miliárd dolárov za sezónu.

Ani najväčší hráč v oblasti streamovania – Netflix - v tejto kategórii nezaháľa. Na začiatku roka oznámil 10-ročnú zmluvu v hodnote 5 miliárd dolárov s WWE, vďaka ktorej bude môcť na svojej platforme streamovať wrestling. Netflix taktiež organizuje aj vlastné športové podujatia, ktoré vysiela na svojej platforme. Tým posledným bola tenisová akcia s názvom Netflix Slam, na ktorej sme mohli vidieť aj zápas medzi tenisovými hviezdami Nadalom a Alcarazom. Tento rok si na Netflixe budeme môcť pozrieť aj boxerský zápas, v ktorom sa stretne boxerská legenda Mike Tyson s influencerom Jakeom Paulom.

Na obrázku môžeme vidieť rozdelenie športových práv v USA. Práve novo oznámená služba spoločností Disney, Warner Bros Discovery a Fox by mala zahŕňať približne 55% amerických športových práv.

 

Zdroj: Canal, Alexandra. The ESPN-Fox-WBD sports venture is a counterstrike against Big Tech and rights fees inflation. Here's how (February 7,2024). City Research, Yahoo Finance. Available at Yahoo Finance: https://finance.yahoo.com/news/the-espn-fox-wbd-sports-venture-is-a-counterstrike-against-big-tech-and-rights-fees-inflation-heres-how-191534965.html

 

Streamovacie platformy na Slovensku

Televízie ako napr. Markíza alebo JOJ na Slovensku vidia rastúcu popularitu streamovacích platforiem, a preto majú aj oni svoje vlastné streamovacie platformy. Obsah televíznej stanice Markíza môžeme nájsť na streamovacej službe VOYO, ktorá sa na Slovensku teší veľkej popularite. JOJ má vlastnú streamovaciu službu JOJ play. V druhej polovici minulého roka VOYO reportovalo 650 000 platiacich zákazníkov v Česku a na Slovensku. Netflix a iné svetové streamovacie služby neuvádzajú počet predplatiteľov v jednotlivých krajinách. Predpoklad je však ale taký, že na slovenskom trhu je jednotkou Netflix, za ktorým nasleduje práve VOYO. Na treťom a štvrtom mieste nasleduje pravdepodobne Disney Plus a HBO MAX.

 

Záver

Streamovacie platformy narušili „dlhoročný monopol“ klasických televízií a mnohí ľudia ich označujú ako budúcnosť televíznej zábavy. Klasické televízie sa ale snažia inovovať a prispôsobovať sa požiadavkám používateľov. Vyvíjajú vlastné aplikácie alebo streamovacie služby, ktoré sú dostupné vo väčšine moderných smart televízoroch. To, či to ale bude stačiť a kto bude dominovať „televíznej zábave“, ukáže s istotou až budúcnosť. Akcie najväčších hráčov v sektore streamovania môžeme nájsť aj vo viacerých našich fondoch ako napr. vo Fonde Budúcnosti, Aktívnom portfóliu alebo vo Fonde maximalizovaných výnosov. 

Upozornenie: Tento dokument je marketingovým oznámením a slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b, podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.