Autor: Adam Vranka | 5 min. čítania

Keby vám kamarát povedal, že mu hodinky za niekoľko stoviek eur zachránili život, uverili by ste mu? V dnešnej dobe je už aj toto realitou a vďaka rôznym „wearables“, ako sa zvykne označovať príslušenstvo (napr. hodinky, slúchadlá, náramky, prstene), ktoré človek môže nosiť ako užitočný elektronický doplnok.  Tieto produkty majú rôzne funkcie, medzi ktoré patria aj také, ktoré nám pomáhajú monitorovať a zlepšovať náš zdravotný stav. Bolo zaznamenaných už niekoľko prípadov, kedy toto príslušenstvo doslova používateľom zachránilo život. Pre predstavu si môžeme uviesť niekoľko príkladov.  Obyvateľke z Kansasu namerali inteligentné hodinky tep 120 úderov za minútu (u zdravého človeka má byť v škále 60 až 100 úderov za minútu). Myslela si, že hodinky merajú zle, pretože ona sama to nijako necítila. Nasledujúce ráno, keď ju hodinky stále upozorňovali na vysoký tep, navštívila špecialistov. Diagnostikovali jej hypertyreózu (stav, pri ktorom dochádza k zvýšeniu funkcie štítnej žľazy), ktorá ak sa nelieči, môže viesť k život ohrozujúcim komplikáciám. Ďalším príkladom je obyvateľ  Nórska, ktorému uprostred noci náhle poklesol krvný tlak a omdlel v kúpeľni. Tento pád spustil funkciu detekcie pádu, ktorá automaticky upozorní záchranné zložky. Po upozornení polícia kontaktovala manželku, ktorá im poskytla adresu, na ktorej sa jej muž zdržiava. Vďaka tomu ho mohli nájsť záchranári, ktorí muža okamžite previezli do nemocnice.

Zdravie je jednou z najdôležitejších vecí, ktorú si kúpiť nemôžeme. Pri správnej starostlivosti a prevencii si však zvyšujeme šancu, aby nám zdravie vydržalo čo najdlhšie. Staráme sa o svoje zdravie rôzne - zdravou stravou, užívaním rôznych doplnkov a vitamínov, cvičením, rôznymi procedúrami a kúrami, atď. V posledných rokoch môžeme sledovať množstvo nových už spomínaných „wearables“, aplikácií a služieb, ktoré nám pomáhajú sledovať a starať sa o naše zdravie. Túto skutočnosť nám potvrdzujú aj nasledujúce obrázky.

Na obrázku 1 môžeme vidieť počet predaných „wearables“ zariadení ročne. Tmavozelenou sú zobrazené inteligentné hodinky a fitnes náramky. Bledozelenou sú zobrazené iné nositeľné zdravotné zariadenia alebo senzory. Vidíme, že za minulý rok bolo predaných dokopy 380 miliónov zariadení a v roku 2024 sa očakáva ďalší rast. (Pozn. CAGR- Viacročný priemer ročného rastu).

 

Zdroj: Loucks, Jeff and Stewart, Duncan and Bucalle, Arlane and Crossan, Gillan, Wearable technology in health care: Getting better all the time (December 1, 2021). Deloitte. Available at Deloitte: https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/technology/technology-media-and-telecom-predictions/2022/wearable-technology-healthcare.html

 

Na obrázku 2 môžeme vidieť počet každoročne vydaných zdravotných aplikácií (v tisícoch), ktoré si môžu používatelia stiahnuť na Apple Store alebo Google Play. Tmavomodrou sú zobrazené aplikácie, ktoré ešte stále sú dostupné, a svetlomodrou, tie, čo už dostupné nie sú. V tomto grafe sú údaje len do roku 2020, podľa posledných informácií je ale v obchodoch s aplikáciami Apple a Google dostupných už viac ako 400 000 zdravotných aplikácií. 

 

Zdroj: Apps interpreting data from wearable devices are helping people to live better (May 2, 2022). Economist, IQVIA Institute.  Available at Economist: https://www.economist.com/technology-quarterly/2022/05/02/apps-interpreting-data-from-wearable-devices-are-helping-people-to-live-better

 

Zdravotníctvo nie je všade bezplatné, tak ako u nás na Slovensku, v niektorých krajinách môže byť veľmi nákladné. V USA sa ceny za zákroky alebo lieky môžu pohybovať v stovkách alebo tisíckach dolárov. Aj vďaka tomu príležitosť v zdravotníckom sektore vidia rôzne firmy, ktoré by si so zdravotníckym sektorom spojil pred niekoľkými rokmi len málokto. Na mysli máme tzv. „big tech“ ako napr. Apple, Google alebo Amazon. Práve tieto firmy patria v posledných rokoch medzi najväčších investorov do zdravotníckeho sektora a snažia sa svojimi produktami a službami získať si čo najlepšiu pozíciu na trhu.

To, že zdravotníctvo je v USA skutočne nákladné, potvrdzuje aj graf nižšie, na ktorom môžeme v posledných troch rokoch vidieť zvyšujúci sa podiel ľudí, ktorí vynechali návštevu lekára, pretože si to nemohli dovoliť. 

Zdroj: Fleck, Anna. Americans Are Skipping Doctor Visits Due to Costs (December 12, 2023). Statista, FED.  Available at Statista: https://www.statista.com/chart/31421/share-of-us-adults-without-medical-care-due-to-costs/ 

 

Apple

Pre Apple je jednoznačne najdôležitejším produktom v oblasti zdravotníctva Apple Watch. Tieto inteligentné hodinky si od svojho predstavenia v roku 2015 získavajú každým rokom viac a viac fanúšikov. Majú rôzne funkcie, ktoré používateľom môžu uľahčovať ich každodenné činnosti, ale aj také, ktoré sa starajú o ich zdravie. Apple sa postupom času snažil premeniť svoje hodinky na niečo ako prenosné centrá zdravia pacientov. Hodinky zaznamenávajú rôzne údaje, ktoré si používatelia môžu detailnejšie pozrieť v aplikácií Zdravie. S každou novou generáciou sú do hodiniek pridávané rôzne senzory na monitorovanie zdravotného stavu používateľov. Medzi najdôležitejšie funkcie týkajúce sa zdravia sú napr. meranie EKG, upozornenia na nepravidelný rytmus srdcovej frekvencie, alebo detekcia pádu. Analytici odhadujú, že tržby za Apple Watch tvoria približne 6 % celkových tržieb Applu.

Microsoft

Microsoft sa v oblasti zdravotníctva vyhýba spotrebiteľským produktom, do sektora zdravotníctva sa snaží prenikať hlavne prostredníctvom svojho Microsoft Cloud for Healthcare. Vďaka svojmu cloudu môžu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, nemocniciam a klinikám umožniť ukladať a zdieľať údaje. Svojimi nástrojmi a aplikáciami sa následne Microsoft snaží prepájať tieto údaje, zefektívňovať pracovné postupy, zvyšovať produktivitu, zvyšovať kooperáciu zdravotného tímu a pomáha im tak zlepšovať ich celkové výsledky. Vďaka tomuto produktu môžu lekári svojich pacientov monitorovať aj na diaľku a uskutočňovať virtuálne prehliadky.

Alphabet (materská spoločnosť Googlu)

Čo sa týka zdravotníctva, Alphabet sa spolieha na viacero produktov. Medzi tie fyzické patria najmä inteligentné hodinky a senzory Google Pixel Watch a Fitbit. Vyvíja ale aj rôzne aplikácie a služby ako napr. DermAssist, ktorý  používateľom pomáha zisťovať viac o stave ich pokožky a následnou analýzou sa snaží odhaliť rôzne problémy alebo ochorenia. Tak ako aj Microsoft, Alphabet sa taktiež snaží zlepšovať a zjednodušovať prácu poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti prostredníctvom svojho cloudu.

Amazon

Amazon sa podobne ako Microsoft snaží do sveta zdravotníctva prenikať skôr prostredníctvom služieb ako fyzických produktov. Na svojej stránke ponúka službu One Medical za 9 USD mesačne, vďaka čomu majú používatelia dostupnú virtuálnu zdravotnú starostlivosť 24/7. Ďalšou službou, ktorá stojí za zmienku, je RxPass. Vďaka tejto službe majú používatelia prístup k najbežnejším generickým liekom za mesačný poplatok 5 USD. Predplatné RxPass zahŕňa viac ako 50 generických liekov pokrývajúcich mnohé bežné stavy. Amazon tvrdí, že priemerný člen vďaka tejto službe ušetrí 47 % na liekoch.

 

Záver

Dôležitosť a veľkosť sektoru zdravotníckych služieb a „wearables“ bude s najväčšou pravdepodobnosťou narastať. Ako sme videli aj z grafov, každým rokom sa predáva viac týchto produktov a vzniká viac aplikácií, ktoré sa týkajú zdravia. Len ťažko by sme mohli s určitosťou predpovedať, ktorej firme sa bude dlhodobo dariť vyvíjať a predávať svoje produkty a kto bude lídrom v tejto oblasti. Čo ale povedať vieme, je to, že spomenuté firmy v tomto článku majú dobre našliapnuté k tomu, aby to boli práve oni. Akcie týchto firiem môžeme nájsť aj v rôznych našich fondoch, napríklad vo Fonde reálnych aktív alebo Fonde maximalizovaných výnosov. 

 

Upozornenie: Tento dokument je marketingovým oznámením a slúži ako doplnkový zdroj informácií pre investorov, pričom je založený na najlepších informačných zdrojoch dostupných v čase jeho vytvorenia. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov, pokiaľ ide o výnos, zdaňovanie a mieru akceptovateľného rizika. Informácie boli spracované bez zohľadnenia osobnej situácie možných prijímateľov a ich znalostí a skúseností v oblasti investovania, nepredstavujú poskytnutie investičného poradenstva alebo investičného prieskumu, nie sú ani návrhom na uzatvorenie obchodu zo strany správcovskej spoločnosti a nevyplývajú z neho žiadne záväzky. Výnosy z investície do podielových fondov dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Zdrojom použitých informácii je Erste Asset Management GmbH, so sídlom Am Belvedere 1, 1100 Viedeň, Rakúsko, zapísaná v Obchodnom registri Obchodného súdu Viedeň pod registračným číslom 102018 b, podnikajúca v Slovenskej republike prostredníctvom organizačnej zložky Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, so sídlom Tomášikova 48, 832 65 Bratislava, IČO: 51 410 818, zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Po, vložka č.: 4550/B, ak nie je uvedené inak. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente nie je dovolené ďalej rozširovať bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika.