Autor: Erste AM Investment Division / Erste AM Communications | 5 min. čítania

 

Ekonomický výhľad

Čo sa deje na trhoch? V Investičnom výhľade odborníci z investičného oddelenia EAM pravidelne poskytujú informácie o aktuálnom dianí na trhu a svoj názor na rôzne triedy aktív.

Klesajúca miera inflácie viedla k nárastu očakávaní zníženia úrokových sadzieb, ktoré sa premietli do trhových cien. Zvýšili sa preto aj nádeje na „mäkké pristátie“ ekonomiky. Predčasné zníženie kľúčových úrokových sadzieb však so sebou prináša riziko narušenia dôveryhodnosti centrálnych bánk.

Scenáre:

1. Mäkké pristátie: Ak bude inflácia naďalej klesať smerom k cieľu centrálnej banky, priestor na zníženie kľúčových úrokových sadzieb v prvej polovici roka sa zvýši. Okrem toho sa v tomto scenári zlepší situácia na strane ponuky (vyšší rast produktivity). Hospodársky rast vo vyspelých ekonomikách sa však v dôsledku oneskoreného účinku zvyšovania kľúčových úrokových sadzieb oslabí na podpriemernú úroveň. Pravdepodobnosť podľa nášho názoru: 40%.

2. Stagnácia: Centrálna banka už nezvýši kľúčové úrokové sadzby, menová politika však zostane reštriktívna. Dôvodom sú pretrvávajúce inflačné riziká. Kľúčové úrokové sadzby sa začnú znižovať až od druhej polovice roka 2024. Pravdepodobnosť podľa nášho názoru: 45%.

3. Inflácia / tvrdé pristátie: Pokles inflácie sa skončí na príliš vysokej úrovni alebo inflácia dokonca opäť vzrastie, pretože globálny hospodársky rast zostane odolný, alebo ceny energií vzrastú v dôsledku geopolitických rizík. Centrálne banky po dlhšej odmlke zvýšia kľúčové úrokové sadzby. Pravdepodobnosť podľa nášho názoru: 15 %.

Triedy aktív

Východisková pozícia pre nadchádzajúci rok sa zdá byť v porovnaní s predchádzajúcim rokom relatívne priaznivejšia, aj keď stále existujú značné výzvy. Inflácia vykazuje známky oslabovania, ale zatiaľ sa ju nepodarilo definitívne zastaviť. Menová politika je naďalej veľmi reštriktívna a ekonomické prostredie sa zdá byť do určitej miery neisté, čo zhoršuje aj rastúci počet geopolitických rizík.

Podľa nášho názoru boli decembrové očakávania trhu týkajúce sa očakávaného zníženia úrokových sadzieb možno príliš optimistické. Z tohto dôvodu sme začiatkom januára prijali taktické rozhodnutie rebalancovať naše portfólio a znížiť dočasné nadváženie akcií s cieľom vrátiť sa k neutrálnemu pomeru. Uvoľnený kapitál sme medzitým presunuli do peňažného trhu, čím sme sa pripravili na využitie potenciálne atraktívnejších nákupných príležitostí, ktoré sa časom môžu objaviť v iných segmentoch.

Akcie

V novembri sme vykonali strategické úpravy nášho portfólia a mierne sme zvýšili alokáciu akcií. V súčasnosti vyberáme zisky z našej nadváženej pozície a prechádzame na neutrálnu pozíciu. Hoci pozitívna výkonnosť akcií viedla k miernemu zhoršeniu valuácií, technický výhľad sa zlepšil. Dočasný vrchol kľúčových úrokových sadzieb a očakávané mäkké pristátie v USA považujeme za pozitívne ukazovatele. V ostatných regiónoch však pretrvávajú hospodárske problémy. Pred výsledkovou sezónou za 4. štvrťrok 2023 sme zaznamenali nárast revízií ziskov nadol, čo ovplyvňovalo trhy v prvých dňoch nového roka.

V našom akciovom portfóliu sme upravili alokáciu tak, aby sme dali väčšiu váhu regiónom orientovaným na hodnotu. Upustili sme od negatívneho postoja k Japonsku a Veľkej Británii a v oboch regiónoch teraz zastávame neutrálnu pozíciu. Domnievame sa, že japonské spoločnosti majú dobrú pozíciu na to, aby profitovali zo štrukturálnych rastových príležitostí v ázijskom regióne, pričom ďalšou výhodou je, že japonský jen slúži ako defenzívna mena počas trhových turbulencií. Veľká Británia je podľa nášho názoru atraktívnym defenzívnym trhom, ktorý podporujú priaznivé ocenenia a technické faktory.

Na financovanie týchto úprav sme sa odpredali svoje podiely v európskych spoločnostiach s vysokým dividendovým výnosom. Segment dividendových akcií čelil problémom v dôsledku zníženia expozície voči spoločnostiam zaoberajúcim sa umelou inteligenciou a expozície voči bankám, farmaceutickému a energetickému sektoru, ktoré dosiahli slabšie výsledky. Veríme, že rebalansovaním medzi akciami s vysokými dividendami a hodnotovými regiónmi sme lepšie pripravení na prevládajúce trhové podmienky.

Štátne dlhopisy

Keďže inflácia od polovice minulého roka klesla, výnosy od októbra klesli pre mnohých investorov na prekvapujúcu úroveň. Napriek optimistickým očakávaniam trhu, ktorý vidí prvé zníženie úrokových sadzieb v Európe v apríli a v USA v máji, centrálni bankári takmer nereagovali. V dôsledku toho ponechávame našu pozíciu v štátnych dlhopisoch podváženú.

Uprednostňujeme štátne dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov denominované v miestnych menách. V prípade európskych štátnych dlhopisov zostávame neutrálni, keďže očakávame možnosť zníženia úrokových sadzieb zo strany ECB v reakcii na spomalenie rastu. Uznávame však, že inflácia zostáva kľúčovým faktorom, ktorý by mohol zvýšiť výnosy. Náš model v súčasnosti neuprednostňuje alokáciu v amerických dlhopisoch.

Podnikové dlhopisy

V januári sme v sektore podnikových dlhopisov alokáciu nezmenili. Uprednostňujeme dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov a dlhopisy s vysokým výnosom najmä z dôvodu ich relatívne stabilného hospodárskeho vývoja a atraktívnych výnosov.

Najviac dôverujeme európskym podnikovým dlhopisom s vysokým výnosom. Ich atraktívne výnosy, stabilné fundamenty a obmedzený nárast zlyhaní naďalej podporujú náš názor.

Peňažný trh

Peňažný trh zostáva našou preferovanou triedou aktív a preto sme tu v januári zvýšili svoju pozíciu. Môžeme totiž ťažiť z atraktívnych úrokových sadzieb na krátkom konci a zároveň aktívne znižovať riziko portfólia.

Komodity

Na zlato máme negatívny výhľad, keďže vyššie reálne výnosy dlhopisov majú tendenciu zaťažovať cenu zlata.

V prípade komodít zostávame neutrálni. Hoci podpora zo strany OPEC+ nestačila na zvýšenie cien energetických komodít, naďalej sa domnievame, že problémy na strane ponuky pravdepodobne prispejú k zvýšeniu cien.

 

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Upozorňujeme, že investovanie do cenných papierov so sebou prináša okrem opísaných príležitostí aj riziká.

 

Originálny zdroj informácie: Investment View | January 2024 - Erste Asset Management (erste-am.com)

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.