Autor: Gerhard Winzer | Hlavný ekonóm EAM | Asset management slovenskej sporiteľne | 6 min. čítania

Centrálne banky a finančné trhy sa už niekoľko mesiacov snažia zorientovať po šoku z vysokej inflácie a rastu úrokových sadzieb. Od polovice mája sa očakávané kľúčové úrokové sadzby premietnuté do trhových cien opäť zvýšili. Trh preto očakáva, že menová politika zostane reštriktívna, pričom rozhodujúcim faktorom bude dynamika inflácie. Hoci miera inflácie klesá, pokles je pomalší ako sa očakávalo.

V polovici júna centrálne banky v USA a eurozóne zvýšili svoje inflačné očakávania. V súlade s tým bolo oznámené aj ďalšie zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb. Ale objavili sa aspoň určité náznaky ďalšieho poklesu inflácie.

 

V USA ostali sadzby nezmenené

Najdôležitejšia centrálna banka sveta, Fed, ponechala minulú stredu rozpätie kľúčovej úrokovej sadzby (krátkodobé sadzby, za ktoré si finančné inštitúcie navzájom požičiavajú prostriedky) na nezmenenej úrovni 5 % - 5,25 %. A to aj napriek tomu, že inflačné očakávania na 4. štvrťrok 2023 zvýšila na 3,9 % medziročne. Marcový odhad na 4. štvrťrok bol ešte na úrovni 3,6 %.

Aj keď kľúčová sadzba Fedu zostala tentoraz nezmenená, centrálna banka naznačila do budúcnosti ďalšie zvýšenie. V priemere očakáva na konci roka 2023 sadzbu na úrovni 5,6 % (pôvodný odhad 5,1 %).

Zvyšovanie sadzieb sa predlžuje

Čím viac sa kľúčová úroková sadzba blíži k dostatočne reštriktívnej úrovni, tým je centrálna banka pri zvyšovaní úrokových sadzieb opatrnejšia. Cieľom je udržať riziko nadmerného zvyšovania sadzieb, ktoré by zbytočne vyvolalo recesiu, na čo najnižšej úrovni.

Po tom, ako Fed v posledných mesiacoch znížil rozsah zvyšovania úrokových sadzieb na jednom zasadaní, obdobie ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb sa predlžuje. Fed nebude zvyšovať kľúčové úrokové sadzby na každom zasadaní. Centrálna banka bude mať potom viac času na lepšie vyhodnotenie vplyvu predchádzajúcich zvýšení sadzieb a menovej politiky na ekonomický rast a infláciu.

V máji jadrová inflácia v sektore služieb (inflácia bez nákladov na potraviny, energie a bývanie) medzimesačne klesla na nízku úroveň 0,16 %. Okrem toho sa podľa prieskumov newyorského Fed-u a Michiganskej univerzity výrazne znížili očakávania spotrebiteľskej infácie. Tým sa znižuje aj pravdepodobnosť pretrvávania inflácie, t. j. že inflácia zostane na veľmi vysokej úrovni.

Prístup ECB

Na rozdiel od Fedu Európska centrálna banka opäť zvýšila kľúčové úrokové sadzby, o 0,25 %. Hlavná refinančná sadzba je aktuálne na úrovni 4,00 %. ECB svoju stratégiu boja proti inflácii zakladá na troch kritériách:

1)      Ako vysoko nad inflačným cieľom centrálnej banky, ktorý je 2 %, sa nachádza prognóza inflácie?

Centrálna banka zvýšila svoje očakávania rastu spotrebiteľských cien bez energií a potravín, t. j. jadrovej inflácie, na rok 2025 z marcových 2,2 % na 2,3 %. Ide o jednoznačne jastrabí signál - je potrebné ďalšie zvyšovanie sadzieb.

2)      Základný inflačný proces

Jadrová inflácia v máji naďalej klesala, jej medziročná úroveň 5,3 % však bola stále príliš vysoká. Ale dôležité je, že jadrová inflácia klesá v mesačných intervaloch.

3)      Vplyv predchádzajúcich zvýšení kľúčových úrokových sadzieb na infláciu

Zatiaľ sa prejavuje len málo, čo je pravdepodobne prirodzené. Vplyv menovej politiky na infláciu podlieha značnej neistote, a to tak z hľadiska sily, ako aj trvania. Pokiaľ ide o júlové zasadnutie ECB, podľa prezidentky ECB Christine Lagardeovej je zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb v každom prípade veľmi pravdepodobné.

 

Ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb očakáva aj Bank of England

Tento týždeň očakáva zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb aj Bank of England vo Veľkej Británii.  Trhové ceny odrážajú zvýšenie zo 4,5 % na 4,75 %. Hnacím motorom tohto kroku je veľmi napätá situácia na trhu práce. Nezamestnanosť je nízka, rast zamestnanosti predbieha slabý hospodársky rast a rast miezd nie je v súlade s 2-percentným inflačným cieľom, pretože produktivita je utlmená.

Záver: mäkké alebo tvrdé pristátie?

Pokiaľ ide o odhad úrovne, na ktorej centrálne banky ukončia cyklus zvyšovania úrokových sadzieb, stále smerujeme nahor. Inflácia síce klesá, ale len pomaly. V súčasnosti sa odhaduje, že Fed, ECB a Bank of England zvýšia svoje kľúčové úrokové sadzby ešte minimálne o 0,5 percentuálneho bodu (na 5,75 %, 4,5 % a 5 %).

V minulosti reštriktívna menová politika zvyčajne vyvolávala recesiu (tzv. tvrdé pristátie). Nádeje na mäkké pristátie vzbudzuje klesajúca miera inflácie a ekonomické ukazovatele, ktoré poukazujú na nízky hospodársky rast, ale nie na recesiu. Ďalšími dôležitými údajmi v tejto súvislosti poskytnú predbežné indexy nákupných manažérov hlavných vyspelých ekonomík za mesiac jún, zverejnené 23.6.

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.