Autor: MARKUS GRUBER – portfólio manažér akciových IMPACT fondov | 5 min. čítania

 

Patrím k bývalým nadšencom zimných športov, preto bolo pre mňa Nórsko vždy takmer posvätným miestom: Mekkou severského lyžovania! Dôvody mojej nedávnej návštevy však boli iné. Navštívil som v Nórsku spoločnosti, ktoré máme zastúpené v portfóliách našich IMPACT fondov (ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT a ERSTE GREEN INVEST) a rozprával som sa s vedením týchto spoločností.

 

Napriek tomu som si nemohol nechať ujsť príležitosť navštíviť Holmenkollen (pravdepodobne najtradičnejší skokanský mostík na svete) – hoci zo zdravotných dôvodov, bohužiaľ, bez lyží.

Erste AM filozofia udržateľného investovania sa neobmedzuje len na identifikáciu spoločností, ktoré prinášajú atraktívne výnosy pre našich klientov a zároveň pozitívne prispievajú k životnému prostrediu a našej spoločnosti. Rovnako dôležité je pre nás udržiavať kultúru otvoreného dialógu s manažmentom vybraných spoločností (poznámka: pripomíname, že investovanie do cenných papierov so sebou prináša riziká, aj príležitosti).

Takéto dialógy nám ako spolumajiteľom spoločností poskytujú možnosť získať ešte hlbší prehľad o ich činnosti a upozorniť ich na možné zmeny. Aj samotné spoločnosti z toho profitujú: manažment získava informácie o tom, čo je pre nás ako investorov dôležité a kde ešte vidíme priestor na zmenu.

 

Nórsko: Udržateľný priekopník s veľkými zásobami ropy

Nórsko má najväčšie zásoby ropy v Európe a naďalej z nich intenzívne ťaží. Na jednej strane to vyvoláva otázku, ako sa krajina môže stať ekologicky udržateľnejšou. Na druhej strane sa Nórsko považuje v Európe za priekopníka, pokiaľ ide o udržateľnosť, a to na mnohých úrovniach. Napríklad sa radí na druhé miesto vo využívaní energie z obnoviteľných zdrojov (~75 % - 80 %), hneď za Island, ktorý má vysokú úroveň využívania geotermálnej energie.

Graf: Podiel obnoviteľných zdrojov energie na hrubej spotrebe energie vo vybraných krajinách (2021) | Nórsko patrí medzi lídrov v oblasti obnoviteľných zdrojov energie

 

Nóri sú dokonca svetovými lídrami v nákupe elektromobilov - len v roku 2022 bolo 80 % novo zakúpených automobilov elektrických. Aj v priemyselnom sektore je mnoho spoločností, ktoré pracujú na vytváraní udržateľných hodnôt. Svedčí o tom aj náš ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT, IMPACT fond, ktorý sa zameriava na obnoviteľné zdroje energie: Desať z celkového počtu približne 70 spoločností, ktorých akcie máme v tomto fonde zastúpené, má sídlo v Nórsku. Hoci nemajú vo fonde najväčšiu váhu, sú dôležitou zložkou portfólia s celkovým podielom približne 6,5 %.

Graf: Zloženie portfólia ERSTE WWF STOCK ENVIROMENT podľa krajín 

V nasledujúcom texte by som rád predstavil niektoré spoločnosti, ktoré som navštívil počas svojej služobnej cesty.

Poznámka: V rámci aktívneho riadenia sa uvedené pozície v portfóliu môžu kedykoľvek zmeniť. Uvedené spoločnosti boli vybrané ako príklady a nepredstavujú investičné odporúčanie.

Vodík: zdroj energie budúcnosti

„Zelený“ vodík (elektrolýza vody výlučne z obnoviteľných zdrojov) ako zdroj energie bude v budúcnosti zohrávať rozhodujúcu úlohu pri dekarbonizácii nášho priemyslu. Možné a zmysluplné použitie by bolo napríklad pri výrobe ocele a plastov, využitie v nákladnej doprave alebo pri výrobe čpavku, jedného z najdôležitejších hnojív v poľnohospodárstve, ktorý sa v súčasnosti stále vyrába pomocou zemného plynu.

Problém: chýbajúca (vodíková) infraštruktúra, vysoké kapitálové náklady (v neposlednom rade kvôli prudkému nárastu úrokových sadzieb) a cena vodíka, ktorá je (stále) príliš vysoká (v súčasnosti okolo 6 – 7 EUR/kg). Nasledujúce dve spoločnosti ponúkajú riešenia problému infraštruktúry.

Nel Hydrogen: Výrobca elektrolyzérov

Nel Hydrogen vyrába a predáva systémy, ktoré možno použiť na výrobu vodíka, t. j. elektrolyzéry. Zjednodušene povedané, voda (H2O) prúdi do systému a je rozdelená na dve zložky, vodík (H2) a kyslík (O), elektrolýzou pomocou zelenej elektriny. Tieto dva prvky potom vstupujú do zásobníka rôznymi cestami.

 

Hexagon Purus: Vodíkové systémy pre sektor dopravy

Druhá spoločnosť, Hexagon Purus, ponúka vodíkové riešenia v sektore mobility. Tie môžu zohrávať obzvlášť dôležitú úlohu v spomínanom sektore nákladnej dopravy, keďže elektrické alebo batériové pohony sú menej efektívne kvôli nižšej energetickej hustote. Nákladná preprava zahŕňa nielen nákladné autá, ale napríklad aj nákladné lode. Aj vlaky sa dajú pomerne jednoducho ovládať s palivovým článkom a vodíkovou nádržou. Spoločnosť Hexagon Purus sa špecializuje na výrobu týchto nádrží. Keďže H2 je veľmi ľahký prvok, musí byť pri skladovaní a preprave silno stlačený. Nádrže spoločnosti sa plnia pri tlaku okolo 600 barov.

Jej zákazníkmi sú už teraz známe spoločnosti a dokonca je dodávateľom pre dve z troch najväčších inštitúcií v leteckom priemysle, čo je silným znakom kvality. Okrem riešení pre sektor mobility dodáva Hexagon Purus do vodíkovej infraštruktúry aj distribučné systémy, t.j. systémy na prepravu vodíka, ako aj mobilné a stacionárne systémy tankovania.

Recyklácia: riešenia na obnovu zdrojov

V spoločnosti panuje zhoda, že recyklácia je správna a dôležitá. Žiaľ, realita za týmito názormi zaostáva – len menej ako 20 % celosvetového odpadu sa dostane do procesu recyklácie. Zvyšok buď končí na skládkach, alebo sa spaľuje. Tento stav však pre budúcnosť rozhodne nie je vyhovujúci. Pozrime sa na dve nórske spoločnosti, ktoré riešia tento problém a ponúkajú riešenia zamerané na obnovu zdrojov, ktoré už boli využité v praxi.

Väčšina plastov, ktoré používame, sa mechanicky recykluje, t. j. materiály sa separujú a premývajú, následne sa pretransformujú a znovu zložia. Mechanická recyklácia je v súčasnosti najekonomickejším spôsobom recyklácie, avšak pri tomto procese nikdy nevznikajú vysokokvalitné komponenty, ktoré sú potrebné napríklad pre konečné výrobky v zdravotníckom sektore. Okrem toho sa kvalita zlúčenín pri každom recyklačnom procese zhoršuje.

Agilyx: Molekulárna a chemická recyklácia

Spoločnosť Agilyx (v súčasnosti nie je zahrnutá v našom portfóliu) sa špecializuje na molekulárnu a chemickú recykláciu. Molekulárna recyklácia - plastový odpad sa premieňa priamo na vysokokvalitný produkt/monomér - umožňuje rýchly proces recyklácie s menším množstvom emisií. Problémom je tu zdrojový materiál - je nevyhnutné získať rovnaký typ plastu (nie všetky plasty sú rovnaké!). To si vyžaduje na začiatku výrobného procesu viac triedenia, ktoré je časovo aj finančne náročnejšie. Chemická recyklácia rieši problém surovín, ale zahŕňa dlhší proces rafinácie a výroby. V tomto prípade sa zmiešaný odpad pred použitím na výrobu polymérov rafinuje pyrolýzou a splyňovaním. Spoločnosť Agilyx uskutočnila strategickú investíciu do spoločnosti Cyclyx, ktorá sa zameriava na zber a triedenie plastového odpadu. Cieľom je efektívnejšie získavanie správnych surovín pre recyklačné procesy.

Tomra: Popredný svetový výrobca systémov na vrátenie zálohovaných fliaš

Všetci ho poznáme a takmer určite sme ho už niekoľkokrát použili: stroje na vracanie nápojových fliaš/ prepraviek v supermarketoch. Tomra je popredným svetovým výrobcom týchto zariadení. V súčasnosti sú veľmi technologicky vyspelé, ako som sa mohol presvedčiť na vlastné oči v ich hlavnom závode v Askeri v Nórsku. Prvým krokom bolo vyprázdnenie veľkého vreca naplneného približne 100 rôznymi fľašami a plechovkami do bubna stroja. Potom nasledovalo rozpoznávanie nádob - mimoriadne rýchly a efektívny proces, keďže zábava sa skončila približne po 30 sekundách. Pohľad do zákulisia ukázal aj to, ako sa triedia vratné produkty. Ako už bolo spomenuté, tento separovaný zber je mimoriadne dôležitý pre ďalšie spracovanie, a teda aj pre zhodnocovanie materiálov.

Od 1. januára 2025 bude v Rakúsku zavedený zálohový systém pre jednorazové fľaše a plechovky. Niektorým sa tento vývoj môže zdať nepríjemný alebo otravný, ale z hľadiska udržateľnosti ide o veľmi dôležitý a dlho odkladaný krok.

Spoločnosť Tomra ponúka aj riešenia triedenia pre poľnohospodárstvo, vďaka ktorým je proces zberu a následného balenia úrody oveľa efektívnejší. Len si predstavte nahnitý/plesnivý kus ovocia, ktorý je potom zabalený v sieti s inými dobrými kusmi tej istej odrody - triedením v predstihu sa dá zabrániť stratám potravín, alebo ich znížiť.

„Rakúsky model“: cieľom je efektívnejšie využitie priestoru. Od roku 2025 bude možné tento systém využívať aj v tejto krajine.

Kľúčové témy na dosiahnutie cieľov v oblasti klímy

Dve spomínané priority, t. j. (zelený) vodík a recyklácia, sú zakotvené v Európskej zelenej dohode. V oboch oblastiach je dôležitou súčasťou dosiahnutia budúcich klimatických cieľov politická podpora. Obe oblasti sú podporované aj v USA: na jednej strane prostredníctvom Zákona o znižovaní inflácie (plánovaná dotácia vo výške 3 €/kg vodíka) a na druhej strane sú tu aj snahy o obehové hospodárstvo, v ktorom bude recyklácia zohrávať kľúčovú úlohu. Dokonca aj v Číne existuje plán rozvoja obehového hospodárstva ako súčasť päťročného plánu.

Záver

Politické ambície smerom k udržateľnosti sú veľké, ale musia nasledovať aj činy. Nórsko, a najmä spoločnosti, ktoré sme navštívili, sú už teraz lídrami a potvrdzujú nám v Erste AM, že vďaka našim IMPACT fondom máme dobrú pozíciu a sme dobre vybavení pre budúcnosť. Ako skutoční Vikingovia.

 

 

Poznámky k rizikám ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je orientovaný na referenčnú hodnotu. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozsah rozhodovania správcovskej spoločnosti nie je obmedzený.

Ďalšie informácie o udržateľnom zameraní fondu ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT, ako aj o zverejňovaných informáciách v súlade s nariadením o Zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, v časti 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT opísané v dokumentoch fondu.

Výhody pre investora

·         Široká diverzifikácia v spoločnostiach z oblasti životného prostredia s malými kapitálovými investíciami.

·         Podpora programov WWF na ochranu životného prostredia zo strany Erste AM.

·         Príležitosti na atraktívne zhodnotenie kapitálu.

·         Fond je vhodný ako doplnok k existujúcemu akciovému portfóliu a je určený na dlhodobé zhodnocovanie kapitálu.

Riziká, ktoré je potrebné zvážiť

·         Cena fondu môže výrazne kolísať (vysoká volatilita).

·         Vzhľadom na investovanie v cudzích menách môže mať kolísanie meny negatívny vplyv na čistú hodnotu aktív v eurách.

·         Je možná kapitálová strata.

·         Riziká, ktoré môžu byť pre fond významné, sú najmä: úverové riziko a riziko protistrany, riziko likvidity, riziko úschovy, riziko derivátov a operačné riziko. Komplexné informácie o rizikách fondu nájdete v prospekte alebo v informáciách pre investorov podľa § 21 zákona o alternatívnych investičných fondoch, časť II „Informácie o rizikách“.

 

Poznámky k riziku ERSTE GREEN INVEST

Fond uplatňuje aktívnu investičnú politiku a nie je orientovaný na referenčnú hodnotu. Aktíva sa vyberajú na základe vlastného uváženia a rozsah rozhodovania správcovskej spoločnosti nie je obmedzený.

Ďalšie informácie o udržateľnom zameraní fondu ERSTE GREEN INVEST, ako aj o zverejňovaných informáciách v súlade s Nariadením o zverejňovaní informácií (nariadenie (EÚ) 2019/2088) a Nariadením o taxonómii (nariadenie (EÚ) 2020/852) nájdete v aktuálnom prospekte, v časti 12 a v prílohe „Zásady udržateľnosti“. Pri rozhodovaní o investovaní do fondu ERSTE GREEN INVEST by sa mali zohľadniť všetky charakteristiky alebo ciele fondu ERSTE GREEN INVEST opísané v dokumentoch fondu.

Výhody pre investora

·         Široká diverzifikácia v spoločnostiach globálneho akciového trhu.

·         Investície do spoločností s nadpriemernými ESG charakteristikami.

·         Aktívny výber akcií na základe vopred definovaného výberového procesu so silným environmentálnym zameraním.

·         Príležitosti na atraktívne zhodnotenie kapitálu.

Riziká, ktoré treba zvážiť

·         Čistá hodnota aktív fondu môže výrazne kolísať.

·         Vzhľadom na investície v cudzích menách môže hodnota fondu kolísať v dôsledku zmien výmenného kurzu.

·         Je možná kapitálová strata.

·         Riziká, ktoré môžu byť pre fond významné, sú najmä: úverové riziko a riziko protistrany, riziko likvidity, riziko úschovy, riziko derivátov a operačné riziko. Komplexné informácie o rizikách fondu nájdete v prospekte alebo v informáciách pre investorov podľa § 21 zákona o alternatívnych investičných fondoch, časť II „Informácie o rizikách“.

 

 

Slovník technických pojmov nájdete na tomto odkaze: Fund Glossary |  Erste Asset Management

Právne upozornenie: Prognózy nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.

Originálny zdroj informácie: Norway: Visiting sustainable portfolio companies - Erste Asset Management (erste-am.com)

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.