Autor: APA FINANCE │EAM oddelenie komunikácie │4 min. čítania

Napriek inflácii a vysokým úrokovým sadzbám dávajú najnovšie údaje z prieskumu trhu nádej na ďalšiu silnú sezónu sviatkov v USA. Na základe modelu ekonomickej predpovede Národná maloobchodná federácia (NRF) očakáva počas sezóny sviatkov od novembra do decembra tržby od 957 miliárd USD do 967 miliárd USD. V porovnaní s minulým rokom by to znamenalo rast o 3 až 4 percentá. Podľa trhovej štúdie zverejnenej v septembri predpokladá poradenská spoločnosť Deloitte tržby v rozmedzí 1,54 až 1,56 bilióna USD a nárast tržieb o 3,5 až 4,6 percent na obdobie od novembra do januára.

 

Predaj počas sviatkov v USA

Nielen maloobchodníci, ale aj akciové trhy dúfajú v silnú sezónu sviatkov v USA. Na rozdiel od krajín, ktoré sú viac orientované na export, pre najväčšiu svetovú ekonomiku je domáca spotreba rozhodujúcim faktorom. Osobitnú úlohu tu zohráva maloobchodný sektor, najmä počas sezóny sviatkov. Najnovšie maloobchodné údaje sú ďalším dôvodom na optimizmus. V septembri maloobchodné tržby v USA vzrástli o 0,7 percenta v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, čo je výrazne viac, ako sa očakávalo.

Podľa Deloitte a NRF dáva teraz solídny pracovný trh nádej aj na silnú sezónu sviatkov. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala NRF, Američania plánujú tento rok minúť na vianočné darčeky, jedlo a dekorácie v priemere okolo 875 USD, čo je o 42 dolárov viac ako minulý rok.

Očakáva sa, že tempo rastu sviatočných predajov sa vráti na úroveň pred pandémiou

Podľa predpovedí Deloitte a NRF predaje pravdepodobne opäť dosiahnu rekordné výšky, hoci tempo rastu bude výrazne miernejšie ako v predchádzajúcom roku. Odborníci spoločnosti Deloitte to pripisujú nižšiemu nárastu cien, pričom sa pravdepodobne pomaly vyčerpávajú aj úspory získané počas pandémie.

Analytici NRF vidia pomalšie miery rastu ako návrat k normálu po nákupnom boome počas pandémie poháňanom stimulačnými balíčkami. Podľa údajov NRF rástol predaj počas sviatkov v rokoch 2010 až 2019 v priemere o 3,6 percenta.

Pokračujúci boom online maloobchodného predaja

Očakáva sa, že online predaj taktiež dosiahne nové rekordné úrovne, čím sa opäť zvýši podiel online predajov na celkovom obchode. Podľa prieskumu verejnej mienky NRF má 58 percent Američanov v úmysle tento rok nakupovať na Vianoce online. Rozmach online maloobchodu počas Covid-lockdownov mal podľa expertov NRF pravdepodobne trvalý vplyv na správanie spotrebiteľov.

Prognóza NRF ukazuje rast tržieb počas sviatkov mimo kamenných obchodov o 7 až 9 percent na 274 až 279 miliárd USD. Spoločnosť Deloitte predpovedá na obdobie od novembra do januára nárast elektronického obchodu o 10,3 až 12,8 % na 278 až 284 miliárd USD. Prieskumníci trhu v Adobe Analytics očakávajú, že online predaj sa medzi novembrom a decembrom zvýši o 4,8 percenta na približne 222 miliárd USD.

Podľa údajov spoločnosti Adobe je pravdepodobné, že spotrebitelia po prvýkrát minú viac peňazí prostredníctvom mobilných zariadení ako prostredníctvom stolných počítačov. V konečnom dôsledku sa podiel online predaja pravdepodobne zvýši takmer vo všetkých kľúčových kategóriách produktov, pričom len v prípade oblečenia sa očakáva určitý návrat k nakupovaniu v obchode.

Podľa Adobe je tohtoročný online boom pravdepodobne poháňaný špeciálnymi ponukami s rekordnými zľavami a flexibilnými možnosťami platieb. Možnosť platby „Kúpte teraz, zaplaťte neskôr“ sa podľa odborníkov Adobe stalo jednou z hlavných príčin. Navyše zľavy sú na nevídaných úrovniach. Len počas Cyber Week sa očakáva, že špeciálne ponuky prinesú maloobchodníkom online tržby vo výške 37,2 miliardy – o 5,4 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.

Očakávané best-sellery: Lego, Barbie, PlayStation, iPhone – a šľapky od Birkenstocku

Adobe očakáva množstvo špeciálnych ponúk na hračky, elektronické produkty a oblečenie. Analytici Adobe preto očakávajú, že hračky ako Lego, produkty spojené s filmom Barbie, herné konzoly ako PlayStation a Xbox, telefóny ako iPhone 15, slúchadlá a elektronické čítačky kníh budú počas sviatkov medzi tohtoročnými bestsellermi.

V tohtoročnom zozname spoločnosti Adobe patria medzi očakávané bestsellery aj šľapky od Birkenstocku. Topánky vyrábané dlhoročne fungujúcou spoločnosťou so sídlom v Nemecku sa v USA nedávno stali skutočne módnymi. K prudkému nárastu popularity prispel aj film Barbie, v ktorom má ikonická hlavná postava v niekoľkých scénach obuté šľapky od Birkenstocku. Majitelia výrobcu tejto obuvi nedávno využili hype okolo Barbie a v októbri uviedli akcie Birkenstock na newyorskú burzu.

Ako investovať na americkom akciovom trhu?

Fond ERSTE RESPONSIBLE STOCK AMERICA zahŕňa niektoré z najväčších amerických spoločností s najvyšším obratom v oblasti spotrebného tovaru. Fond investuje výlučne na americkom akciovom trhu. Okrem toho sa na investičný proces vzťahujú zodpovedné kritériá udržateľnosti Erste Asset Management. Fond je preto vhodný pre investorov, ktorí chcú investovať na americkom akciovom trhu v rámci princípov udržateľnosti. Upozorňujeme však, že investovanie do cenných papierov zahŕňa riziká ako aj príležitosti.

 

Originálny zdroj informácie: Holiday sales: Hopes for record season in the US - Erste Asset Management (erste-am.com)

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.