Autor: Markus Gruber | Business Manager | Erste Asset Management | 3 min. čítania

Globálne akciové trhy sú už niekoľko mesiacov pod tlakom. Popredné americké akciové indexy Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a NASDAQ Composite stratili od začiatku roka (k 14. októbru 2022) 18,5 %, 24,8 % a 34,0 %. Po krátkom oživení v lete nasledoval september, počas ktorého tri spomínané indexy opäť klesli - o viac ako 5 %. Aké sú dôvody súčasného medvedieho trhu? A ako môže bežný investor vedieť, kedy je ten správny čas investovať do akcií?

Rôzne dôvody zhoršenej nálady na finančných trhoch

Hlavné hybné sily súčasného vývoja sú rôzne a čiastočne vyplývajú z regionálnych rozdielov. Centrálne banky musia riadiť svoju úrokovú politiku tak, aby znížili tlak na stúpajúcu špirálu spotrebiteľských cien. V Spojených štátoch dominuje FED  (Federálna rezervná banka) so svojou agresívnou reštriktívnou politikou zvyšovania úrokových sadzieb. Aj keď Európska centrálna banka (ECB) postupuje o niečo opatrnejšie, v konečnom dôsledku tiež výrazne zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu. Prečo vyššie úrokové sadzby spôsobujú pokles cien akcií, si môžete prečítať v nedávnom článku nášho kolegu Haralda Eggera.

Ďalším dôležitým parametrom, ktorý zohľadňujú finančné trhy, sú vyhlásenia centrálnych bánk  týkajúce sa budúcich zmien v monetárnej politike . FED už naznačil, že bude udržiavať vyššie úrokové sadzby počas dlhšieho obdobia. V súčasnosti sa očakáva, že kľúčové úrokové sadzby z úverov dosiahnu vrchol v nasledujúcich šiestich až dvanástich mesiacoch (USA: ~4,9 %, Eurozóna: ~3,0 %). Aktuálne trhové ceny už tieto kľúčové očakávania úrokových sadzieb odrážajú.

 

Nové správy ako hnacia sila neistoty

Spomínané dôvody spôsobujú negatívnu náladu na finančných trhoch. Netreba však zabúdať, že žiadny z nich nie je novinkou, ktorá dokáže trhy prekvapiť. Bol by teda teraz vhodný čas investovať do akcií, keďže s tieto negatíva sú už v cenách akcií započítané?  Bohužiaľ to nie je také jednoduché...

O spomenutých bodoch už trhy vedia, ale musíme počítať aj s novinkami, ktoré prichádzajú nečakane, často prekvapivo. Riziká, ktoré možno ešte neboli zohľadnené – ako napríklad ešte vyššie kľúčové úrokové sadzby, ako sa aktuálne očakáva, väčší než očakávaný pokles ziskov spoločností alebo dlhotrvajúca recesia v roku 2023, a pod. Tie by  mohli akciovým trhom ešte viac ublížiť. Nie je možné predpovedať, kedy, ak vôbec, sa môžu negatívne prekvapenia objaviť a aký silný alebo slabý vplyv  by mali na trhové ceny.

V obdobiach podobných tomu aktuálnemu,  vzniká otázka, či by nemalo zmysel jednoducho držať hotovosť alebo nástroje peňažného trhu a čakať. Ale nasledujúci graf ukazuje, že tento prístup môže byť pre investorov drahší.

Svetlomodrá čiara v grafe znázorňuje výkonnosť globálneho akciového trhu od zavedenia eura. Tmavomodrá čiara znázorňuje, ako by vyzeralo zhodnotenie investície,  ak by nebola zainvestovaná počas 10 mesiacov s najlepšou výkonnosťou (označené žltými bodkami). Výsledný rozdiel vo výkonnosti je zrejmý. Sivá čiara v spodnej časti grafu zobrazuje ročnú štandardnú odchýlku na kĺzavej báze. Takmer všetky najlepšie mesiace sa vyskytujú v obdobiach nadpriemernej volatility.

Záver: dlhodobá stratégia často prináša vyšší výnos ako časovanie trhu

Čo z vyššie uvedeného vyplýva? Volatilita rastie kvôli neistote na trhu. Vydržať s investíciou počas vysokých výkyvov nie je príjemný pocit. V dôsledku toho sa investori môžu zdržať investovania svojich peňazí do akcií počas takýchto období. Ako je však vidieť vyššie, mohli by sa tým ukrátiť o budúce kapitálové zisky. Známy citát “Time in the market beats timing the market”, čo znamená, že dlhodobé investovanie je zvyčajne lepšie ako snaha odhadnúť správny čas na nákupy a predaje. Historicky bolo držanie hotovosti a „čakanie na lepšie časy“ drahou chybou – najmä v časoch, keď investícia v akciách vyvolávala obavy. Je tomu tak aj tentoraz?

Originálny zdroj informácie: Is now the right time to invest in equities? - Erste AM Blog (erste-am.com)

Upozornenie: Tento dokument je marketingový materiál. Všetky údaje pochádzajú od spoločnosti Erste Asset Management GmbH, pokiaľ nie je uvedené inak. Naše komunikačné jazyky sú nemčina a angličtina. Prospekt pre UCITS (vrátane všetkých zmien a doplnení) sa zverejňuje v súlade s ustanoveniami InvFG 2011 v aktuálne platnom znení. Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú pripravené pre alternatívne investičné fondy (AIF) spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH v súlade s ustanoveniami AIFMG v spojení s InvFG 2011. Prospekt fondu, Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a Dokument s kľúčovými informáciami sú k dispozícii v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii povinné publikácie alebo ich možno získať v aktuálnom znení bezplatne v sídle správcovskej spoločnosti a v sídle depozitárskej banky. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je k dispozícii dokument s kľúčovými informáciami, a všetky ďalšie miesta, kde je možné dokumenty získať, sú k dispozícii na webovom sídle www.erste-am.com. Súhrn práv investorov je k dispozícii v nemčine a angličtine na webovej stránke www.erste-am.com/investor-rights, ako aj v sídle správcovskej spoločnosti. Správcovská spoločnosť môže rozhodnúť o zrušení opatrení, ktoré prijala v súvislosti s distribúciou podielových listov v zahraničí, s prihliadnutím na regulačné požiadavky. Naše analýzy a závery majú všeobecný charakter a nezohľadňujú individuálne potreby investorov z hľadiska príjmov, zdanenia a ochoty podstupovať riziko. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Upozorňujeme, že investície do cenných papierov so sebou okrem tu uvedených príležitostí prinášajú aj riziká. Hodnota akcií a ich výnosy môžu rásť a klesať. Pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu investície môžu mať aj zmeny výmenných kurzov. Z tohto dôvodu môžete pri spätnom odkúpení akcií získať nižšiu sumu, ako bola vaša pôvodne investovaná suma. Osobám, ktoré majú záujem o kúpu podielov v investičných fondoch, odporúčame, aby si pred prijatím investičného rozhodnutia prečítali aktuálny(-é) prospekt(-y) fondu a Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG, najmä upozornenia na riziká, ktoré obsahujú. Ak je menou fondu iná mena ako domáca mena investora, zmeny príslušného výmenného kurzu môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na hodnotu jeho investície a výšku nákladov vynaložených vo fonde - prepočítané na jeho domácu menu. Informácie o obmedzeniach predaja podielov fondu americkým občanom nájdete v príslušných informáciách v prospekte fondu a v Informáciách pre investorov podľa § 21 AIFMG. Tlačové chyby a omyly vyhradené.