Autor: Alexander Weiss | Portfólio manažér | Erste Asset Management | 8 min. čítania

Portfólio manažér Alexander Weiss vlani v novembri odcestoval do Nórska, aby navštívil niektoré spoločnosti, ktoré sú zastúpené v ESG fonde ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT.

Nórsko (5,5 milióna obyvateľov) má menej obyvateľov ako Rakúsko, ale v našich fondoch je silno zastúpené: Dôvodom je silné zameranie všetkých škandinávskych krajín na trvalo udržateľné energie a technológie. V súčasnosti máme v našom portfóliu veľa spoločností z Nórska.

Líder svetového trhu Tomra

Moje prvé stretnutie v Nórsku je v spoločnosti Tomra, ide o jednu z najväčších spoločností v krajine a zároveň je aj lídrom v odvetví recyklácie.

Počas 2-hodinového stretnutia mi ukázali históriu a budúcnosť zberných automatov. Tomra jasným lídrom na trhu s podielom viac ako 60 %.

Zberné automaty  sú automaty, ktoré prijímajú fľaše na zálohovanie. Vychádzajúc z tohto „jednoduchého“ obchodného modelu sa firma stále viac rozvíjala smerom k obehovému hospodárstvu, recyklácii a triedeniu.

Tomra je dnes postavená na troch oblastiach, ktoré sú synergické a nadväzujú na seba: spätný predaj, recyklácia a triedenie plastov a jedál.

 

Všetky modely sú v podstate postavené na rovnakom princípe, ktorý sa používa pri spätnom predaji: rýchla detekcia a triedenie.

V najnovších strojoch Tomra sa automaticky vytriedi viac ako 120 fliaš alebo plechoviek za minútu. Stačí vložiť tašku, naskenovať QR kód na smartfóne a po vytriedení získate kredit na smartfón. Ide o veľký skok od jednoduchých technológií používaných pred 40 rokmi.

Po prehliadke testovacej linky nasleduje stretnutie s novou generálnou riaditeľkou Tomry, Tove Andersen. Jej posolstvo je  veľmi pozitívne – v dôsledku nových nariadení sa v budúcnosti musí napríklad do roku 2025 recyklovať 77 % a do roku 2029 až 90 % všetkých plastových nádob v EÚ.

Zo štúdií vieme, že to funguje najmä vďaka zavedeniu zálohovacích systémov: z obalov bez zálohy sa recykluje len 47 %, z nádob so zálohou až pôsobivých 94 %. Všimli si to aj krajiny EÚ a zavádzajú zálohové systémy jedna po druhej.

Európa je trh poháňaný reguláciou. No aj Ázia by sa mohla ukázať ako rastúci trh: v súčasnosti tam nikde depozitné systémy neexistujú. Aktuálne sa recyklujú len 3 % všetkých nádob na pitie, preto je potenciál rastu je vysoký.

Vývoj na ostatných oddeleniach je tiež povzbudivý. V triedení pracujú na stále väčších projektoch a zaznamenávajú silný rast so solídnymi ziskovými maržami.

Veľký potenciál vidia aj v potravinárskom priemysle, čo je stále manuálny sektor s nízkou automatizáciou. Tu môžu pomôcť triediace riešenia Tomry – napríklad pomaranče môžete triediť podľa ich sladkosti.

Do Tomry investujeme už 20 rokov a neplánujeme to zmeniť!

Mesto elektromobilov

Oslo nie je prehnane veľké, má okolo 600 000 obyvateľov a môžete ho preskúmať z veľkej časti peši. Čo je okamžite pozorovateľné, je vysoká hustota elektrických vozidiel.

Nórska vláda tu pred rokmi prijala nariadenia, ktoré robia elektromobily lacnejšie ako spaľovacie motory. Takúto hustotu Tesiel asi nikde inde neuvidíte. Celkovo 9 z 10 áut predaných v Nórsku sú elektrické alebo hybridné autá.

Hneď vedľa môjho hotela je aj showroom NIO, čínskej automobilky, do ktorej sme tiež investovali.

Je to však skôr showroom pre koncepčné autá, showroomy pre svoje elektromobily majú aj iné veľké automobilové značky (Mercedes Benz EQS, Polestar,…). Len Rivian, spoločnosť, ktorá nedávno vstúpila na burzu a je kótovaná v hodnote 100 miliárd USD, nemôžem nájsť.

Komplexná spoločnosť: Aker ASA

Poobede mám stretnutie s Aker Horizons. Aby ste porozumeli tejto spoločnosti, musíte pochopiť podnikovú štruktúru Aker ASA.

Aker ASA je v podstate investičným nástrojom druhého najbohatšieho Nóra, milionára, ktorý v roku 1996 prevzal chátrajúcu lodnú skupinu.

Vtedy bola lodná doprava iba podsektorom, pričom väčšina ziskov sa v minulosti realizovala v ropnom biznise. Tajným receptom spoločnosti AKER ASA však vždy bolo správne načasovanie a správna alokácia kapitálu.

A také bolo načasovanie Aker Horizons, keď koncom roka 2020 oznámili IPO. V čase, keď sa to uskutočnilo, určitá eufória na trhu pominula, ale my v Erste Asset Management sme toho chceli byť súčasťou. Prečo?

Aker Horizons je v podstate investičná spoločnosť, ktorá vo veľkej miere investuje do sektora udržateľnosti v rámci skupiny Aker.

A to je podstatné: Aker Offshoer Wind, Aker Clean Hydrogen (vodík) a Aker Carbon Capture (sekvestrácia CO2) sú len tri zo sľubných spoločností. S Aker Company Complex má spoločnosť veľmi dobrý prístup k informáciám, obchoduje v sektore obnoviteľných zdrojov a úzko spolupracuje s interným Aker Insights, ktorý slúži ako inkubátor pre nové technológie a centrum poznatkov.

A transakcie, ktoré sa uskutočnili od IPO, ako napríklad akvizícia Mainstream Renewable Power, sú taktiež sľubné. Navyše, väčšina obchodov má veľmi dobré načasovanie/podmienky a spoločnosť má veľmi dobrý/lacný prístup ku kapitálu.

Skutočnosť, že spoločnosť ako Aker ASA, ktorá pôvodne pochádza z lodného a ropného biznisu, sa zameriava na obnoviteľnú energiu, je veľmi pozitívna.

Výročná konferencia Fearnley Securities o obnoviteľných a čistých technológiách

Skutočným dôvodom cesty bola konferencia, ktorá prebiehala v stredu. Podujatie sa konalo v hybridnom formáte – niečo, čo s nami pravdepodobne zostane aj po COVIDe.

Výročná konferencia o obnoviteľných a čistých technológiách spoločnosti Fearnleys sa konala v tejto podobe iba po tretíkrát. Spoločnosť Fearnleys sa historicky viac angažovala v prepravných službách a pomáhala predovšetkým spoločnostiam v tomto sektore.

Pred dvoma rokmi usporiadali prvú konferenciu o obnoviteľných zdrojoch energie s 25 prezentujúcimi spoločnosťami a 150 účastníkmi. Tentoraz sa zúčastnilo celkovo 80 prezentujúcich spoločností, pričom osobne sa nás zišlo asi 200, spolu 1 500 účastníkov.

V súlade s tým bol program presne načasovaný: v 4 paralelných programoch sa spoločnosti prezentovali v 25-minútových blokoch. Od vodíkových spoločností (NEL, Hydrogenpro) až po batérie (FREYR, InoBat), obnoviteľnú energiu (Siemens Gamesa, Scatec), recykláciu (Tomra, Agilyx) a vodu (Cambi).

Mnohé z nich už v portfóliu máme, ale boli tu aj technológie a spoločnosti, do ktorých ešte neinvestujeme.

Príklady? Spoločnosť Ocean Sun pôsobí v oblasti „Floating Solar“, t. j. inštalujú plávajúce solárne články na priehrady alebo na šírom mori. Využitie: rybie farmy, ktoré dokážu produkovať autarkickú energiu (nezávislú od človeka) kombináciou solárnej energie a batérie aj na šírom mori.

Počas konferencie sa uskutočnila aj chôdzka jeden na jedného s finančným riaditeľom spoločnosti Scatec. Scatec je výrobcom obnoviteľnej energie v krajinách rozvíjajúcich sa trhov. Strategicky sa chcú zamerať predovšetkým na trh Južnej Afriky, Brazílie, Indie, Vietnamu, Filipín a Egypta. To tiež umožňuje spoločnosti získať extrémnu výnosnosť projektov – cieľová návratnosť (IRR) týchto projektov je medzi 12 – 16 %! Projekty, ktoré nespĺňajú túto prekážku, sú zamietnuté alebo zrušené, ako sme mohli nedávno vidieť.

Myslíme si, že Scatec má veľmi silnú pozíciu, najmä v rozvojových krajinách, a vodíkový projekt v Egypte bude slúžiť ako maják pre celý región. Za projektom stojí konzorcium spoločností Scatec, Fertiglobe a egyptskej vlády, ktorá bude v roku 2022 hostiť konferenciu OSN o zmene klímy.

Alebo je tu aj nemecká spoločnosť Pyrum, ktorá spolupracuje okrem iných aj s nemeckou chemickou spoločnosťou BASF a dala si za cieľ recyklovať pneumatiky pre autá.

V súčasnosti sa asi 56 % celosvetovo použitých pneumatík buď spáli alebo skončí na skládkach. Nové predpisy a všeobecné environmentálne myslenie prinesú recyklácii odpadových pneumatík obrovský rast.

Pozitívny detail: Ako dodávateľ vodíkových elektrolyzérov bol vybraný Plug Power, do ktorého investujeme už viac ako 10 rokov.

Odvážny nový svet

Štvrtý deň začína opäť rozhovormi jeden na jedného, respektíve dvaja na  dvoch. Vzal som si so sebou posily z WUTIS. Pre vysvetlenie – v ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT pracujeme s environmentálnym poradným výborom WWF, ktorý hodnotí spoločnosti z hľadiska ich environmentálnych prínosov.

Pre predbežnú analýzu po technologickej stránke sme ako podporu prizvali WUTIS. WUTIS je najväčšia rakúska finančná spoločnosť vedená študentmi s ktorou spolupracujeme už 3 semestre.

Na oplátku ponúkame študentom účasť na stretnutiach s vedením – v časoch online schôdzí je to jednoduchšie ako kedysi. Philipp (foto nižšie 2. sprava), ako analytik WUTIS pre spoločnosť, sa však spýtal, či by sa mohol aj fyzicky zúčastniť v Osle.

Po krátkej kontrole a potvrdení súhlasu so spoločnosťou a maklérom sme sa stretli s generálnym riaditeľom a predsedom Bergen Carbon Solutions.

Bergen Carbon Solutions pôsobí v oblasti uhlíkových nanovlákien (CNF). Produkt, ktorý sa vyrába z grafénu, jedného z tých materiálov o ktorých sa dlho prorokovalo, že sú všeliekom na rôzne problémy.

Zlatý klinec Bergen Carbon Solutions je patentovaný výrobný proces výroby  s desatinou energie ako konkurenti a sú tiež CO2-negatívni, t. j. počas výroby odstraňujú CO2 z atmosféry. Dômyselná technológia, ktorá ponúka širokú škálu možností využitia.

Napríklad cementárenská spoločnosť, ktorá pri výrobe vypúšťa veľa CO2, by ho mohla zachytiť v CNF od Bergen Carbon Solutions a použiť vyrobený CNF pri produkcii cementu, aby bol stabilnejší.

Existuje nespočetné množstvo príkladov použitia v obehovom hospodárstve, kde sa vytvoril  efektívny proces, ktorý odstraňuje CO2 z atmosféry a vyrába užitočný produkt.

Doteraz sa sekvestrácia CO2 väčšinou skladovala pod zemou, preto jej využitie je svätým grálom.

Onna Greens

Druhé stretnutie dňa nás zavedie 60 km za Oslo do spoločnosti Onna Greens. Onna sa zaoberá vertikálnym poľnohospodárstvom, efektívnym a automatizovaným pestovaním rastlín v továrenskej hale.

Pre mňa s rodinným zázemím v tradičnom farmárčení je to spočiatku zvláštny koncept: police namiesto polí, perfekcionizmus namiesto ručnej práce.

Rýchlo sa však ukáže, že tento koncept sa presadí aspoň na niektorých miestach vo svete. Napríklad v škandinávskych krajinách, kde je veľké množstvo obrábanej pôdy, ale kvôli počasiu len veľmi krátke vegetačné obdobie.

Vertikálne poľnohospodárstvo má zmysel aj na miestach s nedostatkom pôdy, ako je Singapur, nehovoriac o krajinách na Blízkom východe, ktoré sú silne závislé od dovozu potravín.

S dokonalými vzduchovými, vodnými a svetelnými podmienkami chcú v Nórsku v budúcnosti produkovať tie najchrumkavejšie listy šalátu. Podnik však bol vtedy ešte vo výstavbe (pozri fotografie) a prvé hlávky šalátu sa majú zozbierať v 1. štvrťroku 2022.

Vzrušujúci offsite v obrovskej výrobnej hale v blízkosti metropolitnej oblasti by snáď už čoskoro mohla byť budúcnosť poľnohospodárstva.

Hexagon Composites: v dodávateľskom reťazci pre vodíkové čerpacie stanice

Na záver sme navštívili Hexagon Purus, spinoff spoločnosti Hexagon Composites, ktorá pôsobí v vodíkového priemyslu. Je súčasťou dodávateľského reťazca pre vodíkové čerpacie stanice a vozidlá.

Pre vodíkové čerpacie stanice dodávajú systémy na prepravu vodíka – inými slovami, tieto systémy predávajú výrobcom nákladných vozidiel. Dobrá pozícia pomerne skoro v hodnotovom reťazci – je vám jedno, kto kam vozí vodík, peniaze ste už zarobili.

Nedávnou akvizíciou významného konkurenta spoločnosť ešte viac posilnila svoju pozíciu v tejto oblasti.

Jadrom podnikania je však výroba fliaš v ktorých sa vodík skladuje. Zjednodušene povedané, že kombinácia viacerých fliaš tvorí systém, ktorý je možné použiť na prepravu vodíka.

Tieto valce však neslúžia len na prepravu vodíka, ale slúžia aj ako pohonné systémy vozidiel na vodíkový pohon.

Aj tu vládne agnosticizmus, aká značka sa presadí u koncového zákazníka: valce je možné predať akémukoľvek výrobcovi. Hmotnosť valcov je najdôležitejší faktor a tiež ako na malom priestore uskladniť čo najviac energie, sú najdôležitejšie faktory.

Materská spoločnosť  Hexagon Composites má dlhodobé skúsenosti z ktorých môže ťažiť aj Hexagon Purus, a už dodala metánové nádrže pre NASA na štart Apolla 13.

To je koniec mojej cesty, rýchly výlet na vianočný trh po darčeky a potom do lietadla. Celkovo vzaté, vyčerpávajúci, ale o to vzrušujúcejší týždeň v Osle a jeho okolí!

Celkovo som spoznal takmer 20 spoločností a získal veľa (väčšinou pozitívnych) dojmov o nových a starých technológiách v sektore obnoviteľných zdrojov. S tým sa vraciam späť do zasneženej Viedne.

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/oslo-hauptstadt-der-nachhaltigkeit/

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.