Autor: Erste AM Communications | Erste Asset Management |4 min. čítania

Po úspešnom pôsobení demokratov v rozhodovacích voľbách do Senátu v americkom štáte Georgia, by mal mať čoskoro americký prezident Joe Biden väčší priestor na uskutočnenie svojich programov hospodárskej politiky. S týmto víťazstvom má jeho strana de facto väčšinu v obidvoch kongresových komorách.

Po tom, čo demokratickí kandidáti zvíťazili v súboji o tieto dva posty v Senáte, majú demokrati v súčasnosti 50 kresiel, teda toľko, čo republikáni. V patovej situácii v komore má však v Senáte hlas aj zvolená demokratická viceprezidentka Kamala Harris. Demokrati už majú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Toto posilnenie moci pre nového prezidenta bolo na finančných trhoch do veľkej miery prijaté pozitívne. Dow Jones aj nemecký akciový index DAX tak nedávno dosiahli nové rekordné úrovne. Na „modrej vlne“ teda Biden nie je závislý od podpory republikánov pre napĺňanie svojich projektov a môže teda iniciovať ešte rozsiahlejšie programy ekonomických stimulov v boji proti koronakríze.

Na prelome rokov už Kongres USA rozhodol o balíku pomoci v hodnote 900 miliárd USD. Biden by teraz mohol aj ovládaním oboch komôr Kongresu túto pomoc zvýšiť. Bidenovo vymenovanie bývalej šéfky centrálnej banky Janet Yellenovej za budúcu ministerku financií, považujú pozorovatelia za znak príchodu rozsiahlej pomoci, pretože Yellen je zástankyňou hospodárskej politiky stimulujúcej ekonomiku.

Očakáva sa tiež, že Biden masívne zainvestuje do infraštruktúry. Čo je naliehavo potrebné, pretože USA sú podľa svetového ekonomického fóra až na 13. mieste, v porovnaní s infraštruktúrou v iných krajinách. Takéto kroky sú očakávané, preto sú už zarátane do cien. Hodnoty akcií výrobcov stavebných materiálov pôsobiacich v USA, ako napríklad CRH alebo HeidelbergCement, výrazne získali na hodnote.
 

Zameranie na politiku v oblasti klimatickej zmeny a obnoviteľné zdroje

Biden sa chce osobitne zamerať na politiku v oblasti klimatickej zmeny a podporu obnoviteľných zdrojov. Čomu zodpovedá, že takéto firmy sú vyhľadávané. Budúci prezident oznámil investície v hodnote miliárd dolárov do oblasti klimatickej zmeny a obnoviteľných zdrojov.
Analytici preto očakávajú rozmach elektromobilov v USA. Biden chce rozšíriť sieť čerpacích staníc pre elektrické vozidlá a očakávajú sa daňové stimuly na prechod na elektrické vozidlá. Zákony na ochranu životného prostredia uvoľnené odchádzajúcim americkým prezidentom Donaldom Trumpom, by mohli byť za vlády Bidena znovu obnovené.

Prichádzajú dane z majetku?

Pravdepodobne sa za nového prezidenta podarí zvrátiť aj niektoré zníženia daní z Trumpovej éry. Biden je za rozsiahle prerozdelenie, a chcel by viac zdaňovať bohatých a korporácie. Chce zvýšiť daň z príjmu právnických osôb, ktorá sa znížila na 21 %, späť na 28 %. Diskutuje sa aj o možnej dani z majetku.
Je tiež pravdepodobné, Biden zvýši priamu finančnú pomoc zo súčasných 600 USD na 2 000 USD na rodinu. Na prelome rokov republikáni príslušnému rozhodnutiu zabránili, budúci prezident však teraz môže počítať s podporou Senátu.

Zvolený prezident musí so svojim programom hospodárskych stimulov bojovať aj proti nepríjemnej situácii na trhu práce. Počas krízy v USA zaniklo viac ako 22 miliónov pracovných miest, z ktorých len zhruba polovica bola obnovených. Situácia zostáva napätá. Podľa americkej správy o trhu práce zverejnenej v piatok, bolo v decembri zrušených prekvapivo 140 000 pracovných miest, mimo poľnohospodárstva. Miera nezamestnanosti zostala na úrovni 6,7 %.

Vyšší štátny dlh by mal zvýšiť úrokové sadzby

S rozsiahlymi balíkmi ekonomických stimulov od demokratov sa však na trhoch očakáva aj vyšší štátny dlh. To by malo zvýšiť infláciu, ale aj výnosy dlhopisov a úrokové sadzby, čo by zase mohlo byť prospešné pre banky. Na trhu štátnych dlhopisov sa výnosy desaťročných dlhopisov naposledy zvýšili nad hranicu jedného percenta v marci. Mnoho akcií bánk tiež reagovalo pozitívne na voľby do senátu v Georgii.

Na druhej strane došlo k určitým stratám v technologických akciách, pretože s demokratickou väčšinou Senátu pod vedením Bidena sa veľké technologické korporácie obávajú silnejších regulácií v ich odvetví. V správe zverejnenej v októbri výbor pre hospodársku súťaž Snemovne reprezentantov, obvinil zo zneužívania svojej trhovej sily technologických gigantov ako Amazon, Apple, Facebook a Google. Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová už vyzvala na prísne kroky proti týmto korporáciám, hrozí až zrušním.

S výmenou moci sa zmeny prejavujú aj v obchodnej politike USA. Podobne ako Trump, aj Biden chce svojou iniciatívou „Buy American“ uprednostniť amerických výrobcov oproti zahraničnej konkurencii. Na rozdiel od svojho republikánskeho predchodcu sa pravdepodobne bude viac spoliehať na spojenectvo s Európou, aby spomalil rýchly rozmach Číny.

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/usa-joe-biden-senatsmehrheit-freie-fahrt-fuer-wirtschaftsprogramm/

Právne upozornenie
Tento dokument je reklamným oznámením. Zdrojom všetkých údajov je Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien  Kapitalanlagegesellschaft m.b.H., pokiaľ nie je uvedené inak. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina. Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na znalostiach pracovníkov zodpovedných za jeho obsah v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecnej povahy a neberú do úvahy individuálne potreby našich investorov z hľadiska výnosov, zdaňovania a averzie k riziku. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti fondu. Prospekt pre PKIPCP (vrátane akýchkoľvek dodatkov) v aktuálnej verzii je uverejnený v periodiku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami InvFG 2011. Prospekt pripravuje spoločnosť ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. s uverejnením v „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“ v súlade s ustanoveniami ImmoInvFG 2003 v znení neskorších predpisov. Kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG sú vyhotovené pre alternatívne investičné fondy spravované spoločnosťou Erste Asset Management GmbH a ERSTE Immobilien Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. v súlade s ustanoveniami AIFMG a InvFG 2011. Prospekt fondu, kľúčové informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG a kľúčové informácie pre investorov (KID) sú k dispozícii na webovej stránke www.erste-am.com,  www.ersteimmobilien.at, alebo v sídle správcovskej spoločnosti a depozitára. Presný dátum aktuálneho prospektu fondu, zjednodušeného prospektu, kľúčových informácií pre investorov (KID) a všetky ďalšie miesta, kde sú spomínané dokumenty zverejnené nájdete na webovej stránke www.erste- am.com, alebo www.ersteimmobilien.at.