Autor: Erste AM Communications

 

Informovali sme o desiatich dňoch, keď americký akciový index S&P 500 utrpel najväčšie straty za jeden deň. Týchto desať dní nastalo v šiestich rôznych rokoch: 1929, 1931, 1937, 1987, 2008 a 2020.

Keby ste v tom čase kúpili akcie S&P 500 (vrátane dní s najväčšími stratami) a držali by ste ich desať rokov, mohli by ste z dlhodobého hľadiska dosiahnuť dobré výnosy.

Iba tí, ktorí by zainvestovali v rokoch 1929 a 1931, by v nasledujúcich 10 rokoch utrpeli veľmi malé zisky alebo dokonca straty.

Nechceme však povedať, že z taktického hľadiska je najlepší čas začať - v posledných dňoch sme sa stali trochu opatrnejšími. Treba ale dodať, že ocenenie akcií z dlhodobého hľadiska, sa za posledných niekoľko týždňov zlepšilo.

Akciové trhy opäť zaznamenávajú zisky.

Späť k dnešku: akciové trhy zaznamenali významný rast. Index S&P500 zatvoril obchodovanie s rastom o 6 %.

Európske akciové trhy tiež vzrástli, približne o 3 %. Toto zvýšenie bolo vyvolané oznámením ďalších opatrení fiškálnej a menovej politiky:

  • Vláda USA oznámila, že do ekonomiky by naliala približne 1 200 miliárd USD, aby ju podporila a zabránila prudkému nárastu miery nezamestnanosti. To môže zahŕňať priame prevody peňazí spotrebiteľom, pomoc malým a stredným podnikom a daňové úľavy
  • Britská vláda taktiež oznámila balík opatrení. Malo by to zahŕňať pomoc pri hypotekárnych úveroch, podporu leteckých spoločností a maloobchod.
  • Americká centrálna banka oznámila, že bude priamo kupovať dlhopisy od priemyselných spoločností s cieľom zmierniť nedostatok likvidity na tomto trhu.

Je pravdepodobné, že budú čoskoro predstavené ďalšie opatrenia.

Pozitívnym faktom pre trhy bol dobrý výsledok Jozefa Bidena (umierneného demokrata) v primárkach, ktoré sa konali včera v Arizone, na Floride a v Illinois.

Čo sme urobili vo fondoch v posledných dňoch a týždňoch?

  • Vybudovali sme si hotovostné pozície v našich fondoch, aby boli o niečo defenzívnejšie.
  • Už dlhodobejšie znižujeme duráciu dlhopisov. Pomohlo nám to v posledný deň, keď sa zvýšili výnosy štátnych dlhopisov.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/die-aktienmaerkte-verbuchen-wieder-zugewinne-update-aus-der-investment-division/

 

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.