Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS

Nový britský premiér Boris Johnson pripravuje Spojené kráľovstvo na odchod z Európskej únie bez dohody. Nástupca Theresy Mayovej zostavil svoj kabinet predovšetkým zo zástancov  tvrdého Brexitu. A v prípade, že nedôjde zo strany EÚ k ústupkom v rokovaniach o Brexite, Spojené kráľovstvo opustí EÚ už 31.10.2019 a bez dohody. Treba zdôrazniť, že EÚ a Spojené kráľovstvo by sa v tomto prípade dostali do situácie, kedy by prestali platiť nie len dohody o budúcich vzťahoch ale aj väčšina regulácií.

Tvrdý Brexit je už dlhodobo opisovaný ako ekonomicky najnepriaznivejší výsledok odchodu krajiny z európskeho spoločenstva. Tento scenár sa môže čoskoro stať skutočnosťou.

Spojené kráľovstvo už teraz pociťuje dôsledky ekonomickej neistoty spôsobenej Brexitom, je to viditeľné najmä na výmennom kurze britskej libry. 

Historické minimá

Ekonomické riziká, ktoré vyplývajú z Brexitu, výrazne ovplyvňujú hodnoty britskej meny. Okamžite po výsledku referenda o Brexite v júni 2016, poklesla libra na najnižšiu úroveň za posledných 30 rokov. Výmenný kurz britskej libry voči americkému doláru bol na úrovni 1,35. Za odchod z EÚ hlasovalo 51,9 % občanov Spojeného kráľovstva, čo bola pomerne tesná väčšina.   

Po viac ako troch rokoch a troch premiéroch neskôr, bol minulý týždeň, výmenný kurz libry voči americkému doláru na úrovni 1,21.

Od referenda, libra voči euru oslabila o viac ako 13  % a len za posledný rok klesla o 2,8 %. Výmenný kurz má silný vplyv na kapitálové investície a investičné nástroje obchodované v Londýne.

Na akciovom trhu avšak k výrazným stratám nedošlo a môžeme skôr hovoriť o pozitívnom trende. Index londýnskej burzy FTSE 100 od júna 2016 narástol o viac ako 20 %. Zatiaľ čo nižší výmenný kurz libry zvyšuje atraktívnosť britských produktov mimo Spojeného kráľovstva (export), pre Britov bude výrazne drahšie nakupovať napríklad v eurozóne alebo USA. Rozhodujúcim faktorom ďalšieho rozvoja hospodárskych vzťahov so Spojeným kráľovstvom nebude len výmenný kurz, ale aj prípadné obchodné bariéry. Tvrdý Brexit zvýšil právnu neistotu, čo bude zároveň znamenať nové clá a byrokraciu. 

 

Opatrenia vo fiškálnej a menovej politike

Zdá sa, že je o tom presvedčená dokonca aj nová vláda v Londýne. Minulý týždeň oznámila, že zvyšuje svoj rozpočet na prípravu tvrdého Breixtu o ďalších 2,1 mld. GBP. Čím sa celková suma, ktorú vyčlenilo britské ministerstvo financií pre tento rok, dostala na úroveň 4,2 mld. GBP. Ak by došlo k tvrdému Brexitu.

Na zabezpečenie lekárskej starostlivosti prostredníctvom dodatočných prepravných kapacít, skladov a zásob sa má vyčleniť 434 mil. libier. Jedným z veľkých problémov bude pravdepodobne hranica medzi Írskom, ktorá je členom EÚ a Severným Írskom. Hrozí, že hraničné kontroly výrazne spomalia prepravu tovarov a dôjde k zvýšeniu nákladov.

Medzitým Bank of England nechce automaticky meniť svoju monetárnu politiku v reakcii na tvrdý Brexit, uviedol to guvernér Mark Carney v britskom parlamente koncom júna.

Výbor pre monetárnu politiku BoE, ktorý rozhoduje o nastavení menovej politiky, jednohlasne ponechal  sadzby bez zmeny na úrovni 0,75 %. Pričom zdôraznil, že na dosiahnutie inflačného cieľa v nasledujúcich rokoch bude potrebné „postupné a obmedzené“ uťahovanie menovej politiky.   

Zvýšenie úrokových sadzieb je avšak podmienené, že Brexit prebehne hladko. Čo sa zdá byť za súčasných okolností nepravdepodobné. Okrem ponuky a dopytu by v reakcii mala BoE brať do úvahy aj vývoj kurzu libry, uviedol Carney. 

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/drohender-hard-brexit-drueckt-pfund-weiter-nach-unten/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.