Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 

Krajiny strednej, východnej a juhovýchodnej Európy patria k trhom s vysokým ekonomickým potenciálom. Zatiaľ čo ekonomiky krajín strednej a východnej Európy, zaznamenali v roku 2018 nadpriemerný rast hospodárstva, prognóza Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické štúdie (WIIW) zverejnená minulý týždeň, dospela k záveru, že rast v niektorých krajinách v regióne by mohol v nasledujúcich rokoch spomaliť. Podľa WIIW. však nie sú ovplyvnené všetky krajiny rovnako a dôvody spomalenia sa rôznia.

Rastový ekonomický potenciál medzi 2% až 3%

Napríklad v Českej republike, Poľsku, Chorvátsku a Slovinsku sa prejavujú znaky stabilného hospodárskeho rastu v prognózovanom období 2019 až 2021. Ten by mal  prekročiť úroveň 2,5% a v prípade Poľská dokonca by mohol rast presiahnuť až 3,0%. Aj keď sa v Rusku očakáva relatívne nízky medziročný hospodársky rast medzi 1,7% až 1,9%, jedná sa skôr o dlhodobý trend a nie o krátkodobé spomalenie.

Recesia v Turecku

Na prvý pohľad sú tu dve výnimky: Maďarsko a Turecko. Kým hospodársky rast v Maďarsku by mohol v tomto roku klesnúť z 3,3% na 2,3% a na budúci rok na 1,9%. Tento rok sa v Turecku očakáva recesia a pokles HDP o - 0,7%. Po Poľsku bolo Maďarsko najrýchlejšie rastúcou krajinou v regióne. Treba ale zdôrazniť, že Maďarsko do veľkej miery využilo možnosť čerpania eurofondov. Turecká ekonomika by napriek očakávanému prepadu v tomto roku, mala na budúci rok rásť tempom 3,2% a v roku 2021 až na úrovni 3,7%.

Globálna ekonomika spomaľuje

Hlavným dôvodom mierneho poklesu, sú podľa ekonómov WIIW globálne faktory. Napríklad ako všeobecne pomalší rast svetového hospodárstva, dôsledky protekcionistických opatrení v USA a potenciálny vplyv Brexitu. V prípade Brexitu závisí rozsah do veľkej miery od toho, či sa podarí Spojenému kráľovstvu dohodnúť s krajinami  EÚ. Našťastie je „tvrdý Brexit“ (odchod bez dohody) stále málo pravdepodobný. 

Zatiaľ čo je na trhu práce a realitnom trhu (ceny nehnuteľností) v strednej Európe, evidentné zvyšujúce sa napätie, podľa WIIW to nie je významný problém. Navyše kurz  domácich mien je prekvapivo stabilný: „Inflácia je prekvapivo nízka vo väčšine krajín  regiónu, najmä vzhľadom na rýchly rast miezd a vyššie cien ropy, ktoré vzrástli behom minulého roka“, uvádzajú autori štúdie.

Výzva v podobe nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily

S cieľom zabezpečiť solídny dlhodobý rast ekonomiky v krajinách strednej a východnej Európy, WIIW odporúča urobiť dôležité kroky k riešeniu súčasných výziev, ktorým tento región čelí. Najmä prudký nárast miezd spôsobený nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý je ďalej zhoršený významnými demografickými zmenami. Viedenský inštitút považuje rapídnu automatizáciu v priemysle závislom na exporte za prioritu. Autori štúdie vyzývajú na zvýšenie investícii do vzdelávania a odbornej prípravy, aby sa stredná, východnáa juhovýchodná Európa stala zaujímavou pre nové digitálne hospodárstvo.

Hráči na akciovom trhu sú stále v dobrej nálade

O tom, aký vzrušujúci je región pre investorov, svedčí aj vývoj na kapitálových trhoch. Napríklad index CECE, ktorý určila Viedenská burza pre burzy cenných papierov v Budapešti, Prahe a Varšave, sa od začiatku roka zvýšil o 4,1% (denominované v eurách) pričom jednotlivé fondové riešenia vykazujú ešte silnejšie výsledky. 

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/stabile-aussichten-in-osteuropa/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.