Autor: APA Finance / ERSTE AM COMMUNICATIONS

Nová nádej na ukončenie obchodnej vojny medzi USA a Čínou umožnili akciovým trhom dobrý štart do nového roka. Spúšťačom boli nedávne rokovania medzi predstaviteľmi obochkrajín v Pekingu. Americký akciový index Dow Jones získal v piatok 18.1.209, takmer tri percentá. Významné európske akciové indexy ako napríklad DAX alebo Euro-Stoxx-50, získali 2 až 3 percentá. Nadpriemerný rast rakúskeho akciového indexu ATX dokonca zabezpečil od začiatku roka rast o viac ako 6% (všetky údaje k 11.1.2019). Najmä počas očakávaných rozhovorov boli schopné rásť akciové trhy. Po ukončení rokovaní sa však vzhľadom na nevyriešené otázky a rozdiely pozitívny vývoj na trhoch zastavil. 

 

Dobrý začiatok roka na burze

V druhom januárovom týždni sa stretli vyjednávači z Číny a USA na rokovaniach v Pekingu. Rokovania o ukončení obchodnej vojny boli pôvodne naplánované na dva dni, ale boli prekvapujúco predĺžené. Trhy tieto stretnutia pozorne sledovali. Toto boli prvé priame rozhovory, keď sa začiatkom decembra americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Xi Jinping dohodli na 90-dňovom prerušení colného sporu po sérii eskalujúcich vzájomných trestných sadzbách, ktoré by dosahovali ročný objem v stovkách miliard USD.

Rozhovory priniesli pokrok, ale mnohé otázky a rozdiely sa ešte musia vyriešiť

Obe krajiny oznámili konštruktívny priebeh rokovaní. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že rozhovory „zvýšili vzájomné porozumenie a poskytli základy na riešenie obáv oboch strán.“ Napriek počiatočnému pokroku je cesta ku koncu obchodnej vojny stále ďaleko.Podľa amerického ministerstva obchodu Čína opätovne potvrdila svoje sľuby, že bude kupovať "významné množstvá" amerických výrobkov. Podľa Wall Street Journal sa dosiahol pokrok v súvislosti s dodatočným dovozom a otvorením čínskeho trhu americkému kapitálu. Rozdiely však zostávajú v otázkach, ako je ochrana duševného vlastníctva a dotácie pre čínske spoločnosti.

Počas rokovaní čínska vláda súhlasila s tým, že otvorí svoj trh pre ďalšie geneticky modifikované obilniny, čo sa považovalo za znak pokroku, ako to už roky USA požadovali. Podľa odborníkov citovaných vo Wall Street Journal, obchodné rokovania tiež pripravili cestu pre prípadné ďalšie rokovania na vyššej úrovni. Ďalším možným krokom by mohlo byť stretnutie čínskeho vicepremiéra Liu He a amerického obchodného zástupcu Roberta Lighthizera. Americký prezident Trump by sa mohol stretnúť aj s čínskym viceprezidentom Wang Qishanom na rokovaniach na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Čas nás tlačí. V decembri americký prezident Trump prisľúbil, že pred 1. marcom predbežne pozastaví ohlásené ďalšie zvýšenie ciel na čínsky dovoz vo výške 200 mld. USD. Ak sa dovtedy nedosiahne dohoda, spor by mohol opäť vystupňovať, čo by mohlo mať vplyv nielen na hospodárstvo v Číne a USA, ale aj na niektoré európske krajiny.

Medzitým politika Trumpa plní titulky v iných oblastiach. Obchodný spor medzi USA a EÚ nedávno zaznamenal určitý pokrok po stretnutí vysokopostavených predstaviteľov oboch strán. Avšak otázka ohľadne zavedenia nových ciel na európske autá dovezené do
USA nie je vyriešný. Dokonca aj spor o plánovanú hraničnú stenu Trumpa do Mexika pokračuje a zabraňuje prijatiu zákona o rozpočte Kongresom. Výsledkom je, že väčšina federálnych orgánov bola od 22. decembra zatvorená.

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/freundlicher-jahresstart-boerse/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.