Autor: Anton Hauser je portfólio manažérom v Erste Asset Managemente a expertom na štátne dlhopisy strednej a východnej Európy.

Anton Hauser je portfólio manažér fondu ERSTE BOND DANUBIA už niekoľko rokov. Ako expert na štátne dlhopisy strednej a východnej Európy získal niekoľko národných a medzinárodných ocenení. V tomto rozhovore diskutuje o náročnej prvej polovici roku 2018 a vyobrazuje možné budúce scenáre.

Dlhopisové trhy strednej a východnej Európy sa v nedávnych mesiacoch dostali pod značný tlak. Aké boli kľúčové faktory pre tento vývoj?

Zvýšenie výnosov dlhopisov (viď graf nižšie) a devalvácia meny, ktoré zaznamenala stredná a východná Európa vo vzťahu k euru boli vyvolané geografickými a geopolitickými faktormi (napr. rastúce ceny komodít). Prísnejšia menová politika americkej centrálnej banky a blížiaci sa koniec programu nákupu aktív Európskej centrálnej banky viedli k odlivu kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov (a fondov rozvíjajúcich sa trhov). V dôsledku toho sa zvýšil tlak na investície do strednej a východnej Európy. Negatívny vplyv mal taktiež očakávaný pokles transferových platieb v novom rozpočte EÚ.

 

Porovnanie: 10-ročné výnosy štátnych dlhopisov

Do akej miery je v týchto krajinách riziko inflácie prehnané?

Krajiny strednej a východnej Európy v súčasnosti nevykazujú žiadnu významnú makroekonomickú nerovnováhu. Zvýšenie inflácie – s rastom v Turecku na úrovni 15% (zdroj: Bloomberg, 20. júla 2018) – bolo spôsobené najmä rastúcou cenou ropy napriek výraznému nárastu miezd, ktorý sme zaznamenali. Neočakávame výrazné zrýchlenie jadrovej inflácie v regióne. Z tohto dôvodu očakávame len mierne zvýšenie úrokových sadzieb a posledný výpredaj v regióne považujeme za nadmerný.

Investujete do nových členských štátov EÚ, ako aj do tureckých a ruských dlhopisov. Aké váhy udržiavate a ako hodnotíte predvídateľnú budúcnosť týchto krajín?

Ruské dlhopisy vo fonde sú v súčasnosti vážené na 13% a turecké na úrovni 14% (k júlu 2018, zdroj: Erste AM Fund Management).

Situácia v Rusku je do značnej miery stabilná. Zatiaľ čo úroveň dlhu je nízka, vysoká cena ropy podporuje hospodársky rast. Z dôvodu sankcií je počet nových emisií tiež veľmi obmedzený. Splatné dlhopisy sú reinvestované do existujúcich dlhopisov. Vzhľadom na tento scenár by sa ruské hospodárstvo malo v nasledujúcich mesiacoch vyvíjať pomerne dobre. Situácia v Turecku je na druhej strane ťažká. Obrovský deficit bežného účtu, vysoké
krátkodobé záväzky a príliš voľná menová politika v súvislosti s vysokým politickým rizikom spôsobili krízu dôvery a vyvíjali tlak na turecké dlhopisy a menu. V súčasnej dobe neexistujú žiadne signály, ktoré by naznačovali, ako by mohla vyzerať hospodárska politika v novom prezidentskom systéme. Najnovšie rozhodnutie centrálnej banky nezvýšiť úrokové sadzby napriek vysokej miery inflácie, bolo prekvapením a zanechalo mnoho nezodpovedaných otázok. Neistota na tureckom kapitálovom trhu je preto vysoká. Avšak ako portfólio manažér fondu nemôžem  ignorovať vysoké výnosy meny, ktorá sa už významne devalvovala. V poslednom rade by som chcel poukázať na to, že Turecko má skúsenosti s riešením vysokej inflácie a je dobre známe svojou nekonvenčnou menovou a fiškálnou politikou.

V priebehu rokov prechádzali dlhopisy strednej a východnej Európy fázami klesajúcich cien. Mali by nedávne korekcie byť použité ako odrazový mostík na navýšenie pozícií?

Klesajúce ceny vedú k nárastu očakávaných výnosov. Z historického hľadiska by sa očakávané výnosy mali celkom dobre odraziť v skutočných výnosoch. Veríme, že tentoraz sa situácia nebude veľmi líšiť od tých predchádzajúcich. 

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/2018/07/27/russische-anleihen-sollten-sich-gut-entwickeln/

 

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.