Autor: Dieter Kerschbaum

Každý rok začiatkom mája investori čelia otázke, či by mali opustiť akciový trh, realizovať dosiahnuté zisky a zainvestovať opäť neskôr na jeseň. No platí ešte porekadlo: „Sell in May“? Peter Szopo, vedúci tímu zodpovedného za riadenie akciových fondov  v spoločnosti Erste Asset Management, neverí v bezprostredný koniec býčieho trhu a tým menej v prepad akciových trhov.

Ako vysvetľujete svoj všeobecný optimizmus o akciových trhoch?

Rizikové triedy aktív - ako napríklad akcie - podporuje dobré globálne ekonomické prostredie ako aj  menová a fiškálna politika. Medzinárodný menový fond (MMF) nedávno potvrdil svoju optimistickú prognózu globálneho hospodárskeho rastu. V rokoch 2018 a 2019 MMF očakáva celosvetový nárast o 3,9 %, ktorý zodpovedá januárovému číslu. Zatiaľ čo fáza zrýchlenia rastu skončila, existuje veľa signálov, ktoré naznačujú, že budeme naďalej svedkami pozitívneho rastu v ďalších štvrťrokoch. Mali by sme byť opatrní, ak by sa USA dostali do recesie, avšak v tomto momente nič nenasvedčuje takémuto scenáru. Podľa indikátora New  York Fed je pravdepodobnosť recesie v najbližších dvanástich mesiacoch len okolo 10 %.

Nie sú po desiatich rokoch býčieho trhu akcie ohodnotené veľmi ambiciózne? Zodpovedajú zisky firiem takémuto oceneniu akcií? 

Na základe metódy očakávaných ziskov nie sú akciové trhy príliš drahé a ani americké akcie. V USA boli predpovede dokonca revidované vzostupne v dôsledku daňovej reformy a súčasná výsledková sezóna naďalej prináša pozitívne prekvapenia. V Európe  súčasná výsledková sezóna prináša možno zmiešaný, ale určite nie negatívny obraz. Pozitívne a  negatívne prekvapenia sú zhruba v rovnováhe. Podľa  aktuálneho trhového konsenzu analytikov by mali zisky spoločnosti v USA v tomto roku vzrásť o približne 20 %. V krajinách rozvíjajúcich sa ekonomík sa očakáva dvojciferný rast, zatiaľ čo v Európe a Japonsku sa očakáva nárast ziskov o 8 %. To sa premieta do celkovej miery rastu ziskov spoločností vo  výške 15 %, čo predstavuje pevnú podporu pre trhy.

Vieme, že burzy sú často ovplyvňované náhlymi zmenami nálad investorov, čo sa odráža v kolísaní cien akcií. Aké sú hrozby, ktoré vidíte?

Možným rizikom, ktoré by mohlo zabrániť ďalšiemu oživeniu akciových trhov je zrýchlenie inflácie a s tým súvisiaca možná nadmerná reakcia v oblasti menovej politiky. Bude to tak? Nie nevyhnutne! Nedávne ukazovatele naznačujú veľmi postupné zrýchlenie inflácie. Rastúce úrokové sadzby na pozadí silného ekonomického prostredia nemusia zastaviť býčie trhy ako ukázali zvýšenia sadzieb americkou centrálnou bankou od roku 2015. Centrálne banky si uvedomujú dôležitosť opatrných úprav v oblasti nastavenia menovej politiky.

Ďalším rizikom pre akciové trhy by bolo eskalácia obchodného konfliktu a geopolitických rizík? Súhlasíte?

MMF považuje obchodný konflikt medzi USA a Čínou za rizikový faktor. Preto sa mnohí hráči  snažia prehovoriť obe strany od zavedenia nových obchodných bariér. Ale je pravda: ak sa varovania, ktoré vidíme v súčasnosti prejavia eskaláciou, bude trpieť globálna ekonomika aj akciové trhy.

Takže nevidíte žiadne riziko pádu? Tí, čo predvídajú pohromu, vidia blížiace sa problémy

Môžeme identifikovať riziká, ktoré sú prítomné počas fázy rastu. Je však prakticky nemožné predvídať pád. Nepoznám nikoho, kto by to systematicky dokázal. Mnohí z tých, ktorí sa o to pokúšajú hovoria o páde neustále. A ak by sa tak ozaj stalo, povedali by: „Pozrite sa, veď som vám to hovoril!“. To je neprospešná praktika, ktorá naozaj nepomáha investičnej komunite v každodennom živote.

 

 

Čo odporúčate akciovým investorom v súčasnej situácii?

Nemôžem vydávať konkrétne investičné odporúčania, aspoň nie pri rozhovore akým je tento. Existuje však niekoľko zásad, ktoré sa stále uplatňujú a tým nemám na mysli stratégiu "Sell in may and go away" („Predaj v máji a odíď z trhu“). Koniec koncov, akcie sú stále atraktívne a nemali by chýbať v žiadnom dobre diverzifikovanom portfóliu. To zároveň znamená aj to, že nie je vhodné umiestniť všetky disponibilné finančné prostriedky do akcií.  

Celková situácia sa od decembra minulého roka takýmto spôsobom nezmenila, aby sa zaručilo úplné opätovné zosúladenie investičnej stratégie. To, či by teraz mali investori znížiť svoj pomer investícií v akciovej zložke závisí od ich rizikového apetítu. Nie je možné  systematicky, t.j. opakovane, načasovať správne rozhodnutia tohto typu. Stratégia, ktorá sa mi páči, je investovať do široko diverzifikovaného akciového portfólia po dlhú dobu, napríklad prostredníctvom pravidelného investovania. To umožňuje investorovi profitovať z efektu priemerovania ceny. Tiež je vhodné investovať do toho,  čomu človek rozumie. Taktiež je správne nenasledovať investičné trendy. 

Originálny zdroj infomácie: https://blog.de.erste-am.com/2018/05/04/sell-in-may-and-go-away/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.