Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS 


Americký akciový trh: nárast volatility

Po dobrom začiatku výsledkovej sezónny v USA sa situácia minulý týždeň výrazne zmenila. Horšie  hospodárske výsledky spoločností z technologického sektora zatienili dobré kvartálne výsledky najväčších amerických bánk. Akciový index Dow Jones zmazal zisky od začiatku tohto roka a prepadol sa do červených čísiel. Technologický index Nasdaq Composite sa na druhej strane dokázal udržať v čiernych číslach, ale iba za mesiac  október stratil takmer 850 bodov. Minulý mesiac patrí k jedným najhorších od roku 2008. Aj keď v posledný deň mesiaca sme videli nárast, ten však výraznejšie nezlepšil tohtoročnú štatistiku.

Ku koncu minulého týždňa mali horšie ako očakávané hospodárske výsledky spoločnosti Amazon a materská spoločnosť Googlu, Alphabet, čo malo veľmi výrazný vplyv na trh. Napriek multimiliardovým ziskom, obe spoločnosti nesplnili vysoké očakávania trhu. Kvartálne príjmy oboch korporácii nenaplnili projekcie analytikov a investori dali najavo svoju nespokojnosť s vývojom príjmov spoločností. Niekoľko dní predtým zverejnila hospodárske výsledky spoločnosť IBM, ktorá rovnako sklamala investor, keď sa prepadli  ako jej predaje tak aj zisky. Naopak výrobca polovodičov Intel a Facebook zverejnili pozitívne výsledky, avšak nestačilo to na zmenu negatívneho trhového sentimentu.

Investori už sledujú 2019

Avšak  korporátne výsledky nie sú jedinou príčinou súčasnej kolísavosti sentimentu. Podľa expertov, sa investori už zameriavajú na budúci rok. A výhľad pre vývoj ziskov sa mierne zhoršil vzhľadom na posledné makroekonomické dáta. Pokračujúce obchodné vojny, zvýšená volatilita cien ropy kvôli politickému napätiu medzi USA a Saudskou Arábiou, konflikt medzi európskou komisiou a talianskou vládou o podobe budúcoročného rozpočtu krajiny, a nedokončené vyjednávania medzi Spojeným kráľovstvom a EU o Brexite len zvyšujú obavy investorov o súčasnom stave globálnej ekonomiky.

Americká centrálna banka Fed zverejnila takzvanú „Béžovú knihu“, ktorá bola pomerne  zdržanlivá a aj keď sa očakáva silný rast domácej ekonomiky jej dynamika sa má spomaliť. Rast amerického HDP za tretí kvartál dosiahol 3,5% na medziročnej báze, čo je výrazne menej ako v predchádzajúcom kvartáli, kedy ekonomika zaznamenal expanziu na úrovni 4,3%. Aj napriek pomalšiemu rastu boli očakávania analytikov prekonané.

Neistota ohľadne budúceho vývoja obchodnej politiky USA, podľa Fedu vytvára neistotu v ekonomike. USA je v súčasnosti v obchodnom konflikte s Čínou, ktorý si už vybral svoju daň na čínskej ekonomike, ktorá v treťom kvartáli zaznamenala rast o 6,5% na medziročnej báze, čo je najpomalší rast od roku 2009.

Situáciu na akciovom trhu sa zhoršila aj kvôli pokračovaniu zvyšovania úrokovej miery v USA. Americká centrálna banka zvýšila základnú úrokovú mieru do pásma 2,00% – 2,25% a naznačila ďalšie štyri zvýšenia do konca roka 2019. Niektorí členovia Komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktorá rozhoduje aj o výške úrokových sadzieb sa nechali počuť, že by privítali ešte jedno zvýšenie sadzieb v tomto roku. Výsledkom zvyšovania úrokovej miery sú výrazne vyššie výnosy na US vládnych dlhopisoch. Vyššie výnosy na dlhopisovom trhu majú tendenciu robiť investície do akcii menej atraktívne čo vytvára ďalší tlak na akciové trhy.         

 

Originálny zdroj informácie: https://blog.de.erste-am.com/gemischte-stimmungslage-us-boersen/

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.