Autor: APA Finance / Erste AM Communications

Vo svojom poslednom reporte o stave svetovej ekonomiky (World Economic Report), Medzinárodný menový fond (MMF) znížil výhľad pre rast globálnej ekonomiky. Podľa MMF sa skončilo 10-ročné obdobie zvýšeného rastu globálneho HDP. Medzi faktory na základe ktorých bol znížený výhľad MMF boli obchodný konflikt iniciovaný americkým prezidentom Donaldom Trumpom a rastúce zadlženie niektorých krajín. Ďalšími faktormi sú regionálne špecifiká, ktoré prezentoval MMF na svojej výročnej schôdzi k tomuto reportu.

Pre roky 2018 a 2019, MMF očakáva mierne spomalenie globálneho rastu na úroveň 3,7%, čo je pokles o 0,2% oproti poslednému výhľadu, ktorý bol zverejnený na jar tohto roka.

Projekcie rastu rakúskej ekonomiky sa na druhej strane zvýšili. Pre tento rok MMF očakáva nárast HDP v Rakúsku o 2,8%, čo je mierne pozitívnejší odhad ako nedávne prognózy, ktoré boli na úrovni 2,6%. Očakávania rastu HDP pre 2019 boli zvýšené z 1,9% na 2,2%. Avšak odhad rastu najväčšieho obchodného partnera Rakúska a najväčšej európskej ekonomiky, Nemecka, bol znížený z 2,5% na 1,9% a pre budúci rok ekonómovia MMF očakávajú rovnakú expanziu nemeckej ekonomiky.

Za najviac rizikový faktor pre globálnu ekonomiku a finančný systém, označil MMF medzinárodný obchodný konflikt. Eskalácia tohto konfliktu by mohla „podkopať dôveru investorov a mohla by sa negatívne odraziť na ekonomickom raste“, podľa reportu MMF o finančnej stabilite.

Trumpova hospodárska politika prinesie iba krátkodobé výhody pre US ekonomiku

Podľa názoru ekonómov MMF, prinesie Trumpova hospodárska politika krátkodobé výsledky z ktorých bude ťažiť iba USA. Pre tento rok očakáva MMF rast US ekonomiky na úrovni 2,9% a to vďaka daňovej úľave, ktorú schválila Trumpova administratíva ešte minulý rok. MMF pre budúci rok ale očakáva spomalenie rastu z 2,7% na 2,5% a dokonca pre rok 2020 by malo HDP rásť iba o 1,8%.

Súčasná obchodná politika s Čínou sa môže podľa ekonómov MMF vrátiť ako bumerang. USA plánuje od budúceho roka zaviesť nové tarify na čínske výrobky, avšak Peking už avizoval recipročné opatrenia. MMF preto očakáva, že americkí exportéri zaznamenajú pokles dopytu zo zahraničia. Procyklická ekonomická politika v USA, ktorá pozostáva zo zníženia daní a protekcionizmu môže predstavovať riziko, keďže tieto stimuly sú financované výhradne novými dlhmi.

MMF varuje aj pred ekonomickým rastom v mnohých vyspelých ako aj rozvojových krajinách, ktorý je financovaný dlhmi. Globálny verejný a súkromný dlh dosiahol 182 biliónov USD, čo je približne o 60% viacej ako pred finančnou krízou (2007). Navyše rozvojové krajiny čelia ďalšiemu problému v podobe rastu úrokovej miery v USA. Ak by americká centrálna banka Fed pokračovala v uťahovaní menovej politiky a snažila sa tak zabrániť prehriatiu domácej ekonomiky po Trumpových stimuloch, mohlo by to vyústiť k silnejšiemu USD,  ktorý by predstavoval problémy pre rozvojové krajiny ktorých dlhy sú často denominované v amerických dolároch.

Šéfka MMF Cristine Lagarde upozornila na hroziace dôsledky Trumpovej politiky: „Obchodná vojna spomaľuje globálny obchod a tým ohrozuje dosiahnutie dôležitých cieľov udržateľného rozvoja“. Ekonómovia MMF vyjadrili obavy aj z dôsledkov, ktoré môže obchodná vojna priniesť pre vývoj globálnej distribúcie majetku. Lagarde preto vyzvala jednotlivé krajiny aby prijali opatrenia na zlepšenie obchodu, pretože ako ukazuje história, protekcionizmus poškodzuje v konečnom dôsledku každého a predovšetkým nízkopríjmových spotrebiteľov.


Originálny zdroj informácie: https://de.youinvest.at/community/blog.html#0584860b-be08-46ff-a137-811cb8308aff

 

Právne upozornenie:

Uvedené informácie slúžia na marketingové účely. Pokiaľ nie je uvedené inak, zdrojom informácií je spoločnosť Erste Asset Management GmbH. Našimi komunikačnými jazykmi sú nemčina a angličtina.

Prospekt pre fondy pre podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov (PKIPCP) (rovnako ako jeho prípadné zmeny) je vypracovaný v súlade s ustanoveniami rakúskeho zákona o investičných fondoch InvFG z roku 2011 a zverejnený v úradnom vestníku „Amtsblatt zur Wiener Zeitung“. Pre alternatívne investičné fondy (AIF), ktoré sú pod správou spoločnosti Erste Asset Management GmbH, sa podlá ustanovení zákona o správcoch alternatívnych investičných fondov (AIFMG) v súlade s rakúskym zákonom o investičných fondoch InvFG 2011 vyhotovujú „Informácie pre investorov podľa §21 AIFMG“. Prospekt, „Informácie pre investorov podľa § 21 AIFMG“, ako aj Dokument s kľúčovými informáciami sú potenciálnym investorom k dispozícii vždy v aktuálnom znení na internetovej stránke www.erste-am.com v sekcii mandatory publications a takisto k dispozícii bezplatne v sídle správcu fondu a v sídle banky, ktorá vykonáva funkciu depozitára. Presný dátum posledného zverejnenia prospektu fondu, jazyky, v ktorých je Dokument s kľúčovými informáciami k dispozícii, ako aj ďalšie možné miesta, kde sú dokumenty k dispozícii, sú uvedené na internetovej stránke www.erste-am.com.

Tento dokument slúži ako dodatočná informácia pre našich investorov a je založený na aktuálnych vedomostiach osôb poverených prípravou textu v čase prípravy. Naše analýzy a závery sú všeobecné a nezohľadňujú individuálne potreby našich investorov, čo sa týka výnosov, zdaňovania, alebo tolerancie rizika. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti fondu. Zloženia portfólia fondov, ktoré sú uvedené v tomto dokumente, sú založené na ich aktuálnom stave vývoja na trhu v čase vytlačenia. V rámci aktívneho manažmentu sa uvedené zloženia portfólia fondov môžu kedykoľvek zmeniť.